Indija: Informacijama protiv korupcije

Aktivisti u Indiji educiraju građane kako koristiti pravo na pristup informacijama, javlja reporter Al Jazere Faiz Jamil.

Lily Begum živi ispod takozvane granice siromaštva, što znači da ima pravo na obroke koje subvencionira Vlada. Time jedva prehranjuje svoju porodicu, ali se i za to morala boriti.

„Vladin službenik je došao da provjeri moj potpis i uzeo potrebnu dokumentaciju. Između redova mi je rekao da mu trebam dati 200 rupija mita”, kaže Lily Begum, stanovnica New Delhija.

Optužbe za korupciju su česte. Kada smo ga upitali o korupciji, vlasnik kuhinje se počeo braniti.

„Gdje to nema korupcije? Zašto samo krive vlasnike kuhinja? Da poduzetnici mogu naplatiti onoliko koliko im pripada, garantujem vam da ne bi bilo korupcije u ovim kuhinjama”, kaže Kamil Kishore Mahlotra, vlasnik kuhinje za siromašne.

Vrijednost zakona

Problem se osjeća na gotovo svakom nivou indijskog društva.

„Slučajevi male korupcije kao što je ovaj, pogađaju stotine miliona ljudi, puno više nego veći korupcijski skandali. Indijski birokratski aparat, koji njeguje ovakvu vrstu korupcije, sprečava pozitivne promjene. Ali nakon godina bespomoćnosti, građani sada koriste dokumente da se bore protiv korupcije”, kaže Al Jazeerin reporter Jamil.

Indijski zakon o pristupu informacijama omogućava da svako ima pristup javnim informacijama. Upravo je tako Lily Begum uspjela dokazati da ima pravo na obroke.

Aktivista koji je pomogao ovoj majci da hrani svoju djecu, kaže da je zakon pokazao svoju vrijednost.

“Postoje nastojanja da se ograniči Zakon o pristupu informacijama, jer građani tako dolaze do informacija o korupciji ministara i političara. Većina političkih stranaka protivi se tom zakonu”, kaže aktivista Rakesh Thakur.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera