Evropljani žele referendum o članstvu u EU

Britanci u junu odlučuju o članstvu u Evropskoj uniji (Reuters)

Gotovo polovina birača u osam velikih država članica Evropske unije želi glasati o članstvu u Uniji, poput Britanaca koji će o tome odlučivati na referendumu idući mjesec, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja.

Ispitivanje agencije Ipsos MORI, pokazalo je da 45 posto od više od 6.000 ljudi obuhvaćenih istraživanjem u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Španiji i Švedskoj želi takav referendum, a trećina bi ih glasala za izlazak iz EU-a.

Postotak onih koji bi, kad bi im se za to pružila prilika, glasali za izlazak iz EU-a kreće se od 48, odnosno 41 posto u Italiji i Francuskoj do 22, odnosno 26 posto u Poljskoj i Španiji, navodi agencija.

„Italijani se posebno nadaju da će im se pružiti prilika da glasaju o članstvu u EU-u, što upućuje na to da čak i ako Britanci u junu glasaju za status quo – to neće biti kraj problemima za EU“, rekao je Bobby Duffy, voditelj društvenih istraživanja te agencije.

Veća šteta za evropsku nego za britansku ekonomiju

Italijanski Pokret pet zvijezda prerastao je u drugu najveću političku snagu u zemlji i zauzima se za izlazak iz eurozone. Francuski krajnje desni Nacionalni front također želi napustiti euro.

Ispitivanje agencije Ipsos MORI, provedeno putem interneta, pokazalo je da 49 posto ispitanika u tih osam država smatra da će Velika Britanija 23. juna glasati za izlazak iz EU-a, više nego u samoj Britaniji gdje to smatra 35 posto ispitanika.

Osim toga, 51 posto ih smatra da bi tzv. Brexit nanio štetu evropskoj ekonomiji, a samo 36 procenata da bi štetilo britanskoj.

Čelnici britanske kampanje za izlazak iz EU-a ističu da će Velika Britanija biti u snažnoj poziciji u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu nakon izlaska iz Unije, s obzirom na to da je riječ o petoj najvećoj ekonomiji svijeta.

Također, upozoravaju da se EU kreće u smjeru dublje političke unije, iako je ovo ispitivanje pokazalo da u to vjeruje vrlo malo evropskih građana.

Nešto više od 20 posto ispitanika u osam država obuhvaćenih istraživanjem te u Velikoj Britaniji smatra da će se do 2020. evropska integracija produbiti, prema 40 posto koji smatraju da će oslabjeti.

Nadalje, 48 posto ispitanika smatra kako bi odluka Velike Britanije da iziđe iz EU-a potaknula i druge države članice da učine isto, dok se 18 posto ispitanika s time ne slaže.

Ispitivanje je provedeno od 25. marta do 8. aprila.

Izvor: Agencije