Deseci žrtava eksplozija na jugu Iraka

Najmanje 33 osobe su poginule, a više od 50 ih je povrijeđeno u eksploziji dva automobila-bombe u centru grada Samawah na jugu Iraka, saopćili su danas sigurnosni i medicinski izvori.

U bolnice su dovezena tijela 33 poginulih, rekao je jedan visoki zvaničnik lokalnog ministarstva zdravlja za AFP, a to je potvrdio i jedan izvor iz policije.

Odgovornost za ove napade preuzela je, putem društvenih mreža na internetu, oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prva eksplozija se dogodila u blizini zgrade lokalne Vlade, a druga 60-ak metara dalje, u blizini autobuske stanice, navode policijski izvori, javlja agencija Reuters.

Fotografije sa lica mjesta, objavljene na internetu, prikazuju veliki oblak dima kako se uzdiže iznad zgrada, kao i spaljene automobile i tijela poginulih na ulici, među kojima ima i djece.

Veliki broj ranjenih

Kako navode zvaničnici ovog većinski šiitskog grada, u napadima je povrijeđeno najmanje 40 osoba, a očekuje se kako će broj smrtno stradalih porasti.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napade, navodi agencija Anadolija.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant kontrolira područja na sjeveru i zapadu Iraka, daleko od južnih provincija gdje se nalazi Samawah, u kojoj su teroristički napadi relativno rijetki.

Izvor: Agencije