Rusija nastavlja prodaju oružja Azerbejdžanu i Armeniji

Ako zamislimo da je Rusija odustala od uloge prodavača oružja, dobro znamo da to mjesto neće ostati upražnjeno, kazao je Medvedev (Reuters)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev kaže da će Rusija nastaviti sa prodajom svog oružja Azerbejdžanu i Armeniji, uprkos razbuktavanju sukoba te dvije zemlje oko regije Nagorno-Karabah.

Reuters navodi da je Medvedev, koji je protekle sedmice išao u obje države kako bi pokazao vodeću ulogu Moskve u posredovanju u ovom sukobu, rekao da Rusija nema namjeru da obustavi prodaju oružja nijednoj od dvije sukobljene strane.

“Ako zamislimo i na minut da je Rusija odustala od uloge prodavača oružja, dobro znamo da to mjesto neće ostati upražnjeno”, kazao je Medvedev u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Diplomatski napori

Nakon nedavnog sukoba u Nagorno-Karabahu uslijedio je val diplomatskih napora. U Bakuu su se na trilateralnom sastanku sreli ministri vanjskih poslova Azerbejdžana, Rusije i Irana.

Azerbejdžan je iskoristio priliku da ponovno počne proces traženja sveobuhvatnog rješenja koji je već dugo na čekanju.

Azerbejdžan želi da se izvrši pritisak na Armeniju da povuče vojsku s okupirane azerbejdžanske teritorije. Najbolji način da to učine jeste  posredovanjem Rusije.

Zvanična Moskva snažno je lobirala kod obiju strana da se suzdrže i da ne dođe do općeg rata, a s Armenijom ima odlične odnose.

Nagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Armena i armenske vojske od okončanja rata 1994. godine, koji nije donio nikakvo razrješenje statusa tog regiona.

Izvor: Agencije