Egzekutor Bin Ladena optužen za vožnju u pijanom stanju

Bivši pripadnik američkih mornaričkih Foka Robert O'Neill, koji je, kako tvrdi, ubio Osamu bin Ladena, uhapšen je u saveznoj državi Montana i optužen je za vožnju pod utjecajem opijata, saopštile su vlasti.

“U 2:20 odgovorili smo na poziv da neko spava (u vozilu) na parkingu jednog dragstora u Butteu”, rekao je zamjenik šerifa ove oblasti za CNN.

“Probudili smo ga i identificirali kao Rob O'Neill. Utvrđeno je da nije bio u trezvenom stanju i odbio je da puše u aparat. Bio je pod djelovanjem opijata”, dodao je on, prenosi agencija Tanjug.

Sam O'Neill je rekao da je popio propisanu dozu lijekova za spavanje kako bi se mogao izboriti sa dugotrajnom ozbiljnom nesanicom.

“Pošto je trenutak bio loš i veoma žalim zbog te odluke. Nisam kriv”, rekao je on.

Također je zahvalio policijskoj upravi u Butteu na, kako je rekao, njihovom profesionalizmu i ljubaznosti.

Sumnjiva uloga

Nakon što je bivši američki marinac O’Neill krajem 2014. godine otkrio da je upravo on ubio Osamu bin Ladena, pojavile su se proturječne tvrdnje ko je zapravo ubio najpoznatijeg bjegunca na svijetu.

O’Neill tvrdi kako je on ispalio kobna dva hica koji su usmrtili Bin Ladena u kući u pakistanskom gradu Abbottabadu.

Međutim, Washington Post je objavio priču u kojoj je ‘nepoznati izvor’ izjavio kako su Bin Ladena usmrtila druga dvojica marinaca.

Jedan od njih je Matt Bissonnette koji je 2012. objavio knjigu Nimalo lak dan: Svjedočanstvo iz prve ruke o misiji koja je ubila Osamu bin Ladena.

I CNN je ranije objavio kako je “Pucač”, odnosno O’Neill, ustrijelio bin Ladena samo jednom, a potom su u sobu ušla dva druga pripadnika Foka i ispalila još dva hica u Bin Ladena.

O'Neill je učestvovao u 400 borbenih akcija, a odlikovan je 52 puta.

Nakon izlaska iz vojske O’Neill, kao i Bissonnette radi kao govornik i konsultant na različitim korporativnim događanjima.

Njihovi medijski istupi nisu naišli na odobravanje kolega iz Foka, ali niti Pentagona.

Američke vlasti nikada nisu otkrile identitet muškaraca koji su učestvovali u akciji, i onoga među njima koji je ubio vođu Al-Kaide, prenijeli su ranije mediji.

Izvor: Agencije