Korak bliže jedinstvenoj vlasti u Libiji

Šef Vlade nacionalnog jedinstva Fayez al-Sarraj doputovao je prošle sedmice brodom u Tripoli (EPA)

Vlasti u Tripoliju saopćile su da predaju vlast Vladi narodnog jedinstva, koju podržava UN, kako bi se izbjegle dalje podjele i krvoprolića u Libiji.

“Obavještavamo vas da obustavljamo aktivnosti koje su nam povjerene kao zakonodavnoj vlasti, Predsjedništvu, parlamentarcima i ministrima”, navodi se u saopćenju objavljenom sedam dana nakon što je premijer Fayez al-Sarraj doputovao u Tripoli da preuzme ovlaštenja Vlade, prenosi AFP.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je nedavno apelirao da se libijskoj Vladi jedinstva omogući da što prije počne sa radom, a sve one koji opstruiraju mirovni proces pozvao na odgovornost.

Ban je apelirao da se Predsjedničkom vijeću što prije omogući da radi u pravcu “hitne mirne tranzicije vlasti na Vladu nacionalnog jedinstva”.

Dvije administracije

Također je zatražio da se međunarodno priznati parlament na istoku zemlje “pridržava svojih nadležnosti” u primjeni sporazuma o tranziciji vlasti.

Zapadne zemlje smatraju da je formiranje jedinstvene vlade i ujedinjenje svih frakcija protiv ISIL-a jedina nada za okončanje haosa u Libiji.

Druga rivalska vlada sa sjedištem u Tobruku i dalje se protivi prijedlogu UN-a o uspostavljanju jedinstvene vlade u glavnom gradu Libije.

Libija je imala dvije rivalske administracije od 2014. godine kada je priznata Vlada bila prinuđena da napusti Tripoli nakon što su udružene milicije zajedno sa konzervativnim pobunjenicima ušle u prijestolnicu.

Izvor: Agencije