Desničari izvlačili novac iz Francuske u Panamu

Iz advokatske firme Mossack Fonseca procurilo je 11,5 miliona dokumenata o utaji poreza (AP)

Ne stišava se bura oko dokumenata koji su otkrili da su svjetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme Mossack Fonseca koja objavljivanje “panamskih papira” naziva “zločinom” i “napadom” na Panamu.

Nakon objave Panamskih dokumenata diljem svijeta otvorene su istrage kako bi se evenutalno mogli procesuirati oni koji su utajivali porez i prali novac putem offshore kompanija.

Panamski dokumenti bacili su svjetlo na finansijske dogovore visokoprofiliranih političara i javnih ličnosti, kompanija i finansijskih institucija koje koriste za takve aktivnosti.

Među političkih čelnicima spomenutim u dokumentima nalaze se saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga, a kineski predsjednik Xi Jinping i britanski premijer David Cameron imaju članove porodica koji su povezani s offshore kompanijama.

Premijer Islanda odbio je podnijeti ostavku uprkos pozivima da to učini nakon što su procurili podaci da su on i njegova supruga koristili offshore kompanije kako bi sakrili investicije vrijedne milione dolara i utajili porez.

“Ostavku nisam uzeo u razmatranje niti namjeravam podnijeti ostavku zbog ovoga”, rekao je premijer Gunnlaugsson za islandsku televiziju, prenijela je agencija AFP.

Hiljade građana Islanda protestirale su sinoć na ulicama Rejkjavika, pozivajući premijera da podnese ostavku nakon što su procurili podaci da su on i njegova supruga koristili offshore kompanije kako bi sakrili investicije vrijedne milion dolara.

Građani su napunili trg ispred zgrade parlamenta u Reykjaviku, odazvavši se pozivu opozicionih partija da demonstriraju protiv premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona.

“Preuzmi odgovornost” i “Gdje je novi ustav?”, neki su od transparenata koje su nosili demonstranti.

Ime Marine Le Pen

Saradnici liderke francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marine Le Pen uspostavili su offshore sistem na relaciji Hongkong-Singapur-Djevičanski otoci-Panama, tvrdi danas pariški dnevnik Monde, pozivajući se na “Panamske papire”.

Monde navodi da je sistem, koji je organizirao krug najbližih saradnika Le Penove, korišten da bi se novac izvlačio iz Francuske uz pomoć lažnih kompanija i računa, kako im francuske službe za borbu protiv pranja novca ne bi ušle u trag.

Francuski list objašnjava da je istragu vodio u partnerstvu sa Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Banke i kompanije negiraju    

Dvije velike svjetske banke – Credit Suisse i HSBC – odbacile su navode da aktivno koriste offshore strukture kako bi klijentima pomogle u utaji poreza.

Dvije banke demantiraju da koriste takozvane poreske oaze dan nakon što su iz panamske advokatske firme specijalizirane za otvaranje offshore kompanija procurila dokumenta koja pokazuju da su globalne banke obilno koristile takve kompanije u korist svojih klijenata.

“Mi kao kompanija i kao banka ohrabrujemo korištenje takvih struktura samo u legitimne ekonomske svrhe”, rekao je danas direktor švajcarske banke Credit Suisse Tidjane Thiam, a prenosi Reuters.

Istovremeno, multinacionalna banka sa sjedištem u Londonu HSBC saopćila je da se dokumenta koja su procurila odnose na period koji prethodi temeljnoj reformi poslovnog modela koju je ta banka sprovela.

“Te tvrdnje se u nekim slučajevima odnose i na period od prije 20 godina, dok smo u međuvremenu mi u proteklih par godina sproveli značajne reforme”, izjavio je glasnogovornika predstavništva HSBC-a u Hong Kongu Gareth Hewett.

HSBC i Credit Suisse navedene su među bankama koje su pomogle u uspostavljanju složenih struktura koje otežavaju poreskim vlastima i istražiteljima da uđu u trag novcu koji se prenosi sa lokacije na lokaciju.

Navodi ‘netačni’

S druge strane, advokatska kompanija Mossack Fonseca uzvratila je udarac nazvavši “netačnim” medijske izvještaje o njihovom radu

“Ti se izvještaji odnose na pretpostavke i stereotipe i igraju na to da javnost nije upoznata s radom kompanija poput naše”, obrazlaže se u izjavi firme koja ima sjedište u Panami.

U izjavi firme Mossack Fonseca, koja je objavljena nakon što je istraga u kojoj je sudjelovao novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova pokazala da su neke firme registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza, ponavlja se da firma “nikad nije bila optužena niti joj se sudilo u vezi s kriminalnim djelatnostima”.

Otvorene istrage

U ponedjeljak je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme Mossack Fonseca koja objavljivanje “panamskih papira” naziva “zločinom” i “napadom” na Panamu.

Više zemalja već je saopćilo da je otvorilo istrage, među njima Panama, Austrija, Švedska, Holandija, Australija i Novi Zeland.  

“Panamski papiri” pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrirali skoro 15.600 offshore kompanija preko firme Mossack Fonseca, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svojoj internetskoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) od 100 dnevnih listova, koji je sproveo istragu.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrirane u poreskim oazama korištene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Objavljivanje podataka pokrenulo je i raspravu o tome kako su svjetski bogataši, moćnici i političari primijenili sheme izbjegavanja plaćanja poreza  koje su nedostupne većini svjetske populacije.

Izvor: Agencije