Bagdad: Policija suzavcem protiv demonstranata u Zelenoj zoni

Iračke snage sigurnosti ispalile su suzavac i metke u zrak kako bi zaustavile dodatne pristalice šiitskog imama Moqtade al-Sadra da uđu u dobro utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, saopćila je danas policija i pristalice Sadra.

Specijalni jedinice i snage predsjedničke garde pokušale su da onemoguće demonstrante da pređu most u blizini američke ambasade, rekao je jedan od izvora, prenosi Reuters.

Stotine pristalica šiitskog imama al-Sadra upali su ranije danas u Zelenu zonu u iračkoj prijestolnici Bagdadu, a neki su upali i u zgradu iračkog Parlamenta nakon što parlamentarci nisu imali kvorum da izglasaju obaranje Vlade, navode svjedoci za agenciju Reuters.

Demonstranti, koji su se okupili ispod žestoko osiguranog bagdadskog distrikta u kojem se nalaze zgrade Vladinih institucija i strane ambasade, prešli su most preko rijeke Tigris u subotu uzvikujući „Bježite kukavice“ u očitom obraćanju parlamentarcima koji su napuštali parlament, naveo je jedan od očevidaca.

Parlamentom Iraka vlada nesloga već mjesec dana jer se političari ne mogu dogovoriti o preslagivanju Vlade koje je predložio premijer Haider al-Abadi.

Ranije ove sedmice je Parlament djelimično preslagivanje, čime se povinovao javnom pritisku za reformama.

Sadr je predvodio masovne demonstracije u znak podrške planiranim promjenama Vlade kojim bi se ključni portfelji predali nezavisnim tehnokratama kako bi se iskorijenila korupcija.

Hiljade sljedbenika utjecajnog imama održavaju česte skupove na bagdadskom centralnom trgu Tahrir.

Napad na hodočasnike

Ranije danas, bombaš samoubojica zaletio se automobilom-bombom među šiitske hodočasnike blizu Bagdada, pri čemu je poginulo najmanje 17 osoba, a njih 40-ak je ranjeno, objavili su irački sigurnosni i zdravstveni dužnosnici.

Policijski izvori su naveli kako bi broj poginulih mogao porasti, s obzirom na veliki broj ranjenih.

Bomba je eksplodirala na cesti u zoni Nahrawana, kojom šiitski hodočasnici prolaze na putu do groba Muse ibn Jafara al-Kazima, sedmog od 12 imama šiizma, otrovanog u zatvoru 799. godine, po zapovjedi abasidskog kalifa Haruna al-Rashida.

Svake godine milijuni hodočasnika iz Iraka, ali i iz susjednog Irana, pristižu u to svetište.

Za bombaški napad nitko nije neposredno preuzeo odgovornost, ali je oružana skupina Islamska država Irak i Levant u prošlosti nekoliko puta napadala šiitske hodočasnike koje smatra hereticima.

Ujedinjeni narodi podsjećaju kako je samo prošlog mjeseca poginulo najmanje 1.119 Iračana, a njih 1.561 ranjeno u djela terorizma, nasilja i oružanih sukoba.

Izvor: Agencije