U Siriji ubijen komandant Hezbollaha

Južni Liban je snažno političko uporište Hezbollaha (AP)

Komandant Hezbollaha Ismail Nayif Halave poginuo je u sukobima koji se na sjeveru sirijskog Halepa vode između Hezbollaha i snaga sirijske opozicije, koja kontrolira to područje, prenose agencije.

Iranska novinska agencija Fars i nekoliko portala bliskih Hezbollahu javljaju kako je najmanje deset boraca Hezbollaha, među kojima je i komandant Halave, ubijeno tokom sukoba koji se na sjeveru regije Halep vode dva dana, prenosi Anadolija.

Hezbollah nije komentirao pomenute navode o pogibiji komandanta i još devet boraca na sjeveru Sirije, ali je i ranije praksa te organizacije bila da zvanična saopćenja o stradanju boraca objavi tek nakon što tijela poginulih budu dovezena u Liban, navodi Anadolija.

SOHR: Poginulo više od 1.000 boraca

Borci Hezbollaha učestvuju u ratu u Siriji i saveznici su sirijskih vlasti na mnogim frontovima na sjeveru Sirije.

Jedan od tih frontova i je i grad Madaya, u kojem civili umiru od gladi i neimaštine, zbog višemjesečne opsade od sirijske vojske i Hezbollaha, pišu agencije.

Iako Hezbollah ne želi saopćiti precizne brojke o stradanju svojih boraca u Siriji, Opservatorija za ljudska prava u Siriji je u svom posljednjem izvještaju navela kako je na ratištima od marta 2011. godine do sada poginulo više od 1.000 pripadnika te grupe.

Izvor: Agencije