Nema građevinskih dozvola za Palestince

Humanitarne organizacije tvrde kako Palestinci koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalemu ne mogu dobiti dozvolu za gradnju na vlastitoj zemlji.

Jedan od razloga za to su i planovi za širenje nelegalnih izraelskih naselja, javlja Charles Stratford, novinar Al Jazeere.

Al Tour je naselje u okupiranom Istočnom Jeruzalemu. Općina je tražila karte da vidi gdje Bedawi Rajabi i drugi Palestinci žele graditi nove kuće.

Rajabi je zemlju kupio prije 20 godina i na njoj je već napravio kuću, bez izraelske dozvole. Zna kako bi mu općina samo otežala posao.

“Ne želimo biti iznad zakona, ali živimo u državi koja zakone koristi samo u svoju korist. Nikad u našu”, kazao je Rajabi.

Rajabi i njegovi susjedi plaćaju skupe kazne jer su kuće napravili bez dozvole. Svjesni su da općina u bilo kom trenutku može narediti rušenje.

On je kazao: “Nekih 450 kuća prijeti rušenje. Sve su one dio ovog plana. Općina Jeruzalem ne dozvoljava širenje ovih naselja”.

Širenje nelegalnih naselja

“Kvart Al Tour nalazi se u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Borci za ljudska prava ističu kako izraelske vlasti Palestincima ne žele izdavati građevinske dozvole u tom dijelu grada, jer s Jerusalemom pokušavaju spojiti nelegalna naselja na okupiranoj Zapadnoj obali”, javlja Stratford.

Izraelska vlada navodno je nedavno dala dozvolu za gradnju 200 novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

S druge strane, prema pisanju izraelskih novina Haaretz, posljednjih godina svega sedam posto građevinskih dozvola u Jerusalemu odnosi se na palestinska naselja.

A u tim naseljima živi 40 posto stanovnika toga grada.

Politički analitičar Aviv Tatarsky je rekao: “Ta politika određena je demografijom. Sedamdesetih godina izraelska vlada odlučila je da u Jerusalemu ne treba živjeti više od 30 posto palestinskog stanovništva. Od tada se ništa nije promijenilo”.

Novinar Al Jazeere tražio je odgovor od gradonačelnika Jeruzalema. U mailu koji je dobio iz njegovog ureda stoji kako je područje oko naselja Al Tour namijenjeno za nacionalni park.

Osim toga, kaže se da je općina prepoznala potrebu za gradnjom novih zgrada u Al Touru, te da rade u tom smjeru.

Rajabi i hiljade drugih Palestinaca žive u strahu da će njihovi domovi biti uništeni, a da će oni morati napustiti područje u kojem su mnogi od njih proveli cijeli život.

Izvor: Al Jazeera