Video: Assadove snage raketama ʽslonʼ po Halepu

Napadi na Halep pojačani su ovih dana, a lokalni aktivisti tvrde da su snage predsjednika Bashara al-Assada na naselje koje drži opozicija bacile improviziranu raketu “slon”, ubivši najmanje troje ljudi, a ranivši nekoliko drugih.

Video koji je objavio servis Storyful prikazuje uništene zgrade i nekoliko volontera koji pokušavaju pomoći stanovnicima zarobljenim ispod ruševina.

Sirijska vojska koristi rakete “slon”, jeftine improvizirane bombe s prikačenim raketnim motorima, na područjima koje drže pobunjenici.

Rakete, tipa zemlja-zemlja, imaju ograničen domet, ali mogu napraviti ogromnu štetu.

Ubijeni volonteri

U zračnim i raketnim napadima na područje zapadno od Halepa, pod kontrolom sirijske opozicije, ubijeno je pet spasilaca, za koje se ispostavilo da su namjerno gađani, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U napadima, za koje spasioci kažu da su se sastojali od dva zračna i najmanje jednog raketnog udara, pogođen je Centar za sirijsku civilnu zaštitu, poznat kao “Bijeli šljemovi”, u gradu Ataribu, 25 kilometara zapadno od Halepa.

Borbe su se rasplamsale u pokrajini Halep u nekoliko posljednjih sedmica, nakon uspostavljanja djelimičnog primirja uz posredovanje SAD-a i Rusije.

Izvor: Agencije