EU: Slaba razmjena podataka o stranim borcima

Ministri EU su na sastanku u Luksemburgu pozvali na promjenu mentaliteta kako bi se poboljšala borba protiv terorizma (Arhiva)

Evropska unija je upozorila kako i dalje postoje velike praznine u razmjeni obavještajnih podataka o pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji se vraćaju u Evropu poslije pariških i briselskih napada.

To je saopćio koordinator EU-a za borbu protiv terorizma Gilles de Kershaw, prenosi agencija AFP.

Kershaw je podnio izvještaj ministrima unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu nakon ponovljenih poziva lidera EU-a na veću saradnju u borbi protiv pripadnika ISIL-a koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, javlja francuska agencija.

„Još ima znatnih praznina u vezi sa osiguravanjem podataka za Europol kada je riječ o takozvanim stranim borcima za koje postoji rizik da će se vratiti iz Sirije i Iraka i izvesti napade“, navedeno je u izvještaju u koji je AFP imao uvid.

Promjena mentaliteta

Više od 90 posto od 2.956 imena stranih boraca, koliko sadrži baza podataka Europola, unijeto je tokom 2015. godine, a to je učinilo samo pet zemalja Unije, dodao je De Kershaw.

On je dodao kako to pokazuje značaj pružanja podataka.

Ministri EU-a su na sastanku u Luksemburgu pozvali na promjenu mentaliteta kako bi se poboljšala borba protiv terorizma nakon pariških napada od prošle godine i briselskih u martu kada su na meti bili podzemna željeznica i aerodrom.

Izvor: Agencije