Žestoki udari Assadovih snaga na Turkmene u Siriji

Turkmeni se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Islamske države Irak i Levant (Anadolija)

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pokrenule su velike zračne i artiljerijske udare na područja koja kontroliraju Turkmeni u provinciji Latakia.

Lokalni izvori rekli su za Anadoliju da su vladine snage napale sela Kelez, Sallur i Karaman na planini Turkmen, te da su se žestoke borbe odvijale dok je sirijska vojska pokušala da napreduje prema Kelezu.

Dok se sukobi nastavljaju na planinskim područjima pokrivenim šumama, požari usljed borbi izbili su na pet različitih lokacija u blizini turske granice.

Na tom području raspoređeni su turski vatrogasci kako bi ugasili vatru ako pređe granicu.

Rušenje ruskog aviona

Izvori dodaju da su vladine snage također pokrenule napade sjeverno od grada Homsa.

U sjevernim dijelovima Latakije žive pretežno Turkmeni, koji su pod stalnim napadima Rusije od novembra 2015, zbog čega je hiljade ljudi pobjeglo u susjednu tursku provinciju Hatay.

Napadi su također zategnuli odnose između Ankare i Moskve, jer je na tom području Turska oborila ruski borbeni avion Su-24, tvrdeći da je narušio turski zračni prostor.

Turkmeni se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Islamske države Irak i Levant (ISIL), a sarađuju sa opozicionim grupama koje podržava Zapad.

Oni su etnički Turci koji žive u regiji Sirije, Iraka i Irana od 11. stoljeća. Uglavnom su koncentrirani na sjeveru, na području planine Turkmen u Latakiji u blizini granice sa Turskom, kao i u Halepu, Idlibu, Homsu i regiji Damaska.

Ne postoje precizni podaci o njihovom broju, ali se procjenjuje da ih ima između 1,5 i 3,5 miliona. 

Izvor: Agencije