Masovna hapšenja u Istočnom Jerusalemu

Pripadnici izraelskih snaga sigurnosti pretresali kuće, njihovu okolinu, a vlasnike verbalno vrijeđali (EPA)

Izraelske snage sigurnosti kasno sinoć su započele opsežne operacije u Istočnom Jerusalemu u okviru kojih je do sada slobode lišen najmanje 31 Palestinac, većinom maloljetnici, zaplijenjeno više vozila i izvršeni pretresi na više desetina adresa, javljaju agencije, te dodaju kako je još 18 osoba pozvano na ispitivanje.

„Više od 500 pripadnika izraelskih snaga sigurnosti učestvuje u pretresima na području jeruzalemskog kvarta El-Isawiyye. Operacije i dalje traju“, izjavio je za agenciju Anadolija član lokalnog Narodnog komiteta Muhammad Abu al-Hummus.

On je kazao kako su izraelske snage sigurnosti zaplijenile više desetina vozila u vlasništvu Palestinaca, te ističe da se među desetinama privedenih nalazi i nekoliko maloljetnika.

„Na svim ulazima u kvart su postavljeni kontrolni punktovi i izraelska policija kontrolira sve ulaske i izlaske iz naselja“, rekao je Hummus.

Dodao je za agenciju Ma'an kako su pripadnici izraelskih snaga sigurnosti pretresali kuće, njihovu okolinu, a vlasnike verbalno vrijeđali, te da su tokom racija viđeni helikopter i letjelica za nadgledanje.

Propaganda snaga sigurnosti

Izraelska policija je potvrdila da je u toku opsežna sigurnosna akcija u Jerusalemu i da je do sada priveden najmanje 31 Palestinac.

Lider Issawiye je pozvan na ispitivanje, a izraelske sigurnosne snage su također izvršile racije na poslovne prostore i oduzele dva vozila bez obavještenja njihovim vlasnicima.

Hummus kaže kako su dijeljeni pamfleti na arapskom jeziku u kojima se stanovnici ovog dijela Istočnog Jerusalema upozoravaju na „remećenje mira“. U ovim papirima se tvrdi kako je pokret Hamas „nedavno pokrenuo kampanju zbunjivanja vaše djece kako bi oni izvršavali terorističke napade i aktivnosti na remećenju mira“.

Također se stanovnici Issawiye podsjećaju na kaznene procedure koje su ranije na toj lokaciji provođene, uključujući masovne pritvore i zatvaranje porodične kuće Fadija Allouna koji je ubijen u oktobru nakon što je navodno pokušao izvršiti napad nožem – ove navode porodica žestoko negira.

Izvor: Agencije