Kraj afere Patria: Finci oslobođeni optužbe

Finski proizvođač vojne opreme Patria je u stopostotnom vlasništvu države (EPA)

Finski državni odvjetnik Jukka Rappe nije se u zakonskom roku žalio finskom Vrhovnom sudu na presudu donesenu u veljači prema kojoj je proizvođač vojne opreme Patria oslobođen optužbe za podmićivanje hrvatskih dužnosnika prilikom prodaje oklopnih vozila 2007. godine čime je završila osam godina duga ‘afera Patria’.

U utorak je istekao posljednji rok za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.

“Jako smo zadovoljni da je ovaj slučaj, koji je trajao od 2008. godine, konačno zatvoren i da je njegov rezultat u skladu s našim očekivanjima”, izjavio je Heikki Allonen, predsjednik Uprave Patrije u priopćenju poslanom u utorak iz sjedišta tvrtke u Helsinkiju.

“Dug proces, koji je posebno bio naporan za optužene osobe, sada je gotov. Proces je iziskivao puno napornog rada, u Patriji i izvan nje. Sada kada je slučaj temeljito istražen, Patria će nastaviti s dugoročnim razvojem obrambene industrije”, dodao je, kako prenosi Hina.

Finski Okružni sud je prije 14 mjeseci osudio menadžere Heikka Hulkkonena i Reija Niittynena za podmićivanje hrvatskih dužnosnika u razdoblju od 2005. do 2008. kako bi na natječaju osigurali kupnju od tog proizvođača, no u veljači je Žalbeni sud u finskom gradu Turkuu poništio tu odluku.

USKOK lani zatvorio istragu

Finski državni odvjetnik Jukka Rappe u utorak ujutro zbog odsustva iz ureda nije odgovorio na upit Hine. Prošli mjesec je u e-mailu naveo da razmišlja hoće li se žaliti Vrhovnom sudu do roka 19.travnja. Tada je napisao:

“Suci Žalbenog suda su zaključili, za razliku od sudaca Okružnog suda, kako osim osnovane sumnje nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili slučaj. Vrhovni sud Finske rijetko daje takvu mogućnost u slučajevima gdje se traži ponovno vrednovanje dokaza”.

Hulkkonen, izvršni direktor tvrtke Patria Vozila, te predstavnik za Hrvatsku Niittynen, bili su osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci dok je Patriji izrečena kazna od 297.000 eura.

Žalbeni sud je odbacio sve optužbe, a Finska mora platiti odštetu od ukupno 900.000 eura dvojici oslobođenih menadžera i Patriji, tvrtki u stopostotnom vlasništvu države, rekla je Hanna Kyrki, glavna kompanijina odvjetnica uključena u slučaj.

Rappe je pak istaknuo kako su “optužbe bile apsolutno legalne i dobro utemeljene”.

“U procesima vezanima za kriminal državni odvjetnik mora podići optužnicu kada postoje temelji koji podupiru krivnju osumnjičenih”, rekao je.

Hrvatska je na javnom natječaju 2007. godine kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura, a s tvrtkom Đuro Đaković je dogovoreno da će se dio vozila proizvoditi u Slavonskom Brodu.

Na natječaju je sudjelovala i austrijska kompanija Steyr, u vlasništvu američkog General Dynamicsa. Iduće godine su od Patrije naručena dodatna 42 vozila za 68 milijuna eura.

Hrvatski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji je 2010. godine oformio zajednički istražni tim s kolegama iz Finske i Austrije, lani je zatvorio istragu priopćivši kako “nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s Patrijom niti da joj je bilo pogodovano u odnosu na Steyr”.

Jukka Rappe kaže kako je istraga zajedničkog istražnog tima bila završila prije odluke Okružnog suda u Finskoj.

Afera i u Sloveniji

Viši sud u Ljubljani u prosincu 2015. odbacio je zahtjev nekadašnjeg premijera Slovenije Janeza Janše da se omogući ponovno suđenje njemu i optuženim u aferi Patria, odlučivši da je taj slučaj ušao u apsolutnu sudsku zastaru u kolovozu te godine.

Janša je bio osuđen na dvije godine zatvora jer je navodno 2005. godine, kad je bio predsjednik vlade, prihvatio obećanje da će dobiti mito nakon što finska kompanija Patria sklopi ugovor sa slovenskom vojskom o nabavci oklopnih transportera u vrijednosti 278 miliona eura.

Njegova dva suradnika bila su osuđena na 22 mjeseca.

Nakon izdržanog dijela kazne presude im je ukinuo ustavni sud zbog povrede sudske procedure i kršenja zakonitosti.

Ustavni sud naložio je da se pred novim sudskim vijećem održi novo suđenje, ali je utvrđeno kako je slučaj deset godina nakon tih događaja zastario, te da do sudskog epiloga slučaja neće doći.

Viši je sud potvrdio odluku o zastari i odbacio Janšinu žalbu da se suđenje ponovi kako bi mogao biti sudski i politički rehabilitiran.

Predsjednik Uprave Patrije Allonen napominje kako je u međuvremenu kompanija nastavila raditi na razvoju etike i odgovornosti u poslovanju.

“Tvrtka i njezini rukovoditelji kontinuirano nadgledaju ispunjenje etičkih standarda. Patria je vodeća finska tvrtka u području obrane i predvodnik korporativne odgovornosti i etike”, zaključio je Allonen.

Izvor: Agencije