Brojne žrtve poplava na Bliskom istoku

Saudijsku Arabiju pogađaju žestoke kiše danima i Ministarstvo obrazovanja zatvorilo je škole (Reuters)

Neuobičajeno teške kiše pogodile su Bliski istok i izazvale velike poplave i pogibije desetina ljudi.

Kiše i poplave odnijele su najmanje 18 života širom Saudijske Arabije, dok je 915 osoba spašeno iz njihovih vozila, objavio je Generalni direktorat odbrane Saudijske Arabije.

Poplave su prekrile ceste u prijestolnici Rijadu, Meki i planinskom jugu većinski pustinjskog kraljevstva, dodaje se u saopćenju Direktorata.

Videosnimci objavljeni na društvenim medijima pokazuju automobile potopljene u vodi u jugozapadnom gradu Abha.

Saudijsku Arabiju pogađaju žestoke kiše danima i Ministarstvo obrazovanja zatvorilo je škole u glavnom gradu i njegovoj okolini.

Kolaps brana

U susjednom Jemenu obilne padavine u nekoliko dijelova države su izazvale poplave, koje su usmrtile najmanje 16 osoba i izazvale kolaps nekoliko manjih brana, uključujući dvije u provincijama Hajja i Omran sjeverno od glavnog grada Sanaae, objavili su zvaničnici sigurnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova u četvrtak.

Napravljena je i velika materijalna šteta, blatne vode presjekle su brojne saobraćajnice i odnijele mnoge automobile i stoku.

Pored Hajje i Omrana, na udaru su bili i prijestolnica Sanaa te južna luka Aden.

Iranska državna televizija objavila je u četvrtak kako su dvije osobe poginule na zapadu i jugozapadu države u jakim poplavama.

Velike probleme teške padavine napravile su i u Kataru.

Izvor: Agencije