Naučnici potvrdili: Zika uzrok defekta pri rođenju

Ljekari u Brazilu povezivali su infekcije ovim virusom kod trudnica s porastom broja novorođenčadi s mikrocefalijom (EPA)

Američki zdravstveni zvaničnici potvrdili su kako virus Zika može biti uzrok rađanja beba s abnormalno malim glavama i težim moždanim oštećenjima te tako potvrdili najgore strahove mnogih trudnica u Sjedinjenim Američkim Državama i Latinskoj Americi, prenose agencije.

Ljekari u Brazilu povezivali su infekcije ovim virusom kod trudnica s porastom broja novorođenčadi s mikrocefalijom – abnormalno malom lubanjom – od prošle godine.

Većina vanjskih eksperta su bili oprezni s kreiranjem takvih veza, no Američki centri za kontrolu i prevenciju oboljenja navode kako imaju dovoljno dokaza da potvrde povezanosti.

“Nema više nikakvih sumnji oko toga da Zika izaziva mikrocefaliju”, izjavio je direktor CDC-a Tom Frieden.

Iz CDC-a također navode kako virus Zika izaziva i druga teška oštećenja, uključujući oštećivanje prikupljanja kalcija u razvoju mozga.

Veće mjere opreza

Među dokazima koji su potvrdili vezu su i tragovi virusa Zika koji se primarno prenosi ujedima zaraženih komaraca i može biti prenošen seksualnim odnosom, pronađeni u tkivu mozga, kičmenoj tečnosti i plodnoj vodi kod beba s mikrocefalijom.

Američki CDC i druge agencije su mjesecima radili na pretpostavki da Zika izaziva oštećenja mozga i upozoravali su trudnice da koriste sredstva za odbijanje komaraca, pokrivaju tijelo, izbjegavaju putovanja u područja pogođena virusom te ili da apstiniraju od seksualnih odnosa, ili da koriste kondome.

Ova upozorenja ostaju na snazi.

No, nova otkrića trebala bi pomoći zvaničnicima kako bi uvjerili javnost na veće mjere opreza.

Neki eksperti se nadaju da će promijeniti stav javnosti slično kao kada je izvještaj hirurga iz 1964. godine uvjerio mnoge Amerikance da pušenje cigareta izaziva rak pluća.

“Bili smo veoma oprezni proteklih mjeseci u izjavama tipa ‘povezan je s…’. Bili smo oprezni da ne kažemo da nije uzrok. Mislim da naša poruka sada mora biti direktnija”, izjavila je Sonja Rasmussen iz CDC-a.

Svjetska zdravstvena organizacija imala je slične izjave u prošlosti i zvaničnik WHO-a je pozdravio izvještaj CDC-a.

‘Situacija će biti gora’

“Smatramo kako je vrijeme da oprezni govor zamijenimo direktnijim istupima, kako bi ljude potakli na djelovanje”, naveo je Bruce Aylward, koji je šef WHO-a zadužen za borbu protiv Zike.

Ovaj virus hara Latinskom Amerikom i Karibima proteklih mjeseci i strahuje se kako će biti još gora situacija u tom dijelu svijeta i u SAD-u s razvojem sezone komaraca tokom proljeća i ljeta.

Kod većine ljudi virus izaziva blagu i kratku bolest.

Protekle godine infekcije kod trudnica su povezivane sa smrtnosti fetusa i strašnim defektima pri porodu, većinom u Brazilu, gdje je Ministarstvo zdravlja objavilo kako je od oktobra registrirano 1.113 slučajeva mikrocefalije.

Izvor: Agencije