Deseci mrtvih u borbama kod Halepa

Sporazum o prekidu neprijateljstava, ne odnosi se na borbu protiv oružanih grupa kao što je Front Al-Nusra ili ISIL (AP)

U sukobima oko Halepa, drugog po veličini grada u Siriji, u posljednja 24 sata poginulo je najmanje 16 pripadnika prorežimskih snaga i 19 članova Fronta Al-Nusra, grupe povezane s Al Kaidom, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodi kako su se žestoki sukobi nastavili i poslije ponoći na nekoliko frontova u sjevernoj provinciji Halep.

Sporazum o prekidu neprijateljstava, koji su usaglasile Sjedinjene Američke Države i Rusija, ne odnosi se na borbu protiv oružanih grupa kao što je Front Al-Nusra ili Islamska država Irak i Levant (ISIL), napominje AFP.

Zajednička operacija

Taj sporazum je stupio na snagu 27. februata i uglavnom se poštuje.

Sirijski premijer Wael Nader al-Halqi izjavio je ranije, tokom nedjelje na sastanku sa ruskim poslanicima, kako ruske zračne snage i sirijska vojska pripremaju zajedničku operaciju za oslobađanje grada Halepa.

„Mi, zajedno sa našim ruskim partnerima, spremamo operaciju za oslobađanje Halepa i blokiranje svih nelegalnih oružanih grupa, koje se nisu priključile sporazumu o prekidu vatre ili su ga prekršile“, naveo je on, prenose agencije.

Izvor: Agencije