PKK preuzeo odgovornost za napad u Turskoj

Autobomba je detonirana u blizini autobuske stanice (EPA)

Radnička stranka Kurdistana (PKK) preuzela je odgovornost za bombaški napad u Diyarbakiru, na jugoistoku Turske, u kojem je ubijeno sedam policajaca i ranjeno 27 osoba.

Autobomba je detonirana u blizini autobusnog kolodvora.

Turska već mjesecima provodi vojne akcije protiv boraca te zabranjene kurdske stranke.

U međuvremenu, iz Glavnog stožera turske vojske priopćeno je kako su u akcijama na jugoistoku Turske ubijena 24 pobunjenika PKK-a.

Uništeno je i približno 50 eksplozivnih naprava te zaplijenjena određena količina vatrenog oružja.

Akcije turske vojske na tim područjima još traju.

Turski vojni zrakoplovi izveli su zračne udare i na baze PKK-a u sjevernom Iraku u petak.

Uništena su skladišta municije, pećine i skloništa, priopćila je turska vojska.

Davutoglu u Diyarbakiru

Turski premijer Ahmet Davutoglu posjetio je Diyarbakir, uglavnom naseljen Kurdima, gdje su ga dočekali brojni stanovnici.


Dan nakon napada, Davutoglu je posjetio Diyarbakir [EPA]

“Ovdje su izveli napad. Mislili su da će se premijer Ahmet Davutoglu i Ahmet iz Diyarbakira uplašiti nakon tog napada. Mislili su da ćemo se plašiti doći u ovaj grad”, rekao je Davutoglu.

Turski premijer, koji je rođen u gradu Konya, u obraćanju stanovnicima Diyarbakira, također je kazao: “Koliko će Konya biti siguran grad, isto toliko će siguran biti i Diyarbakir. Koliko je Konya miran grad, isto toliko će biti miran i Diyarbakir. Koliko je Konya moja kuća, isto toliko je i Diyarbakir”.

‘Zauvijek smo braća’

Osvrnuo se i na brojne napade koji su potresli Tursku, te podsjetio kako su u Ankari, Istanbulu i Diyarbakiru ubijeni nevini ljudi.

“Pomislili su da ćemo se uplašiti. Nismo se bojali, ne bojimo se i nećemo se bojati. Bili smo tu, tu smo i sada u uvijek ćemo biti tu. Neće nas natjerati da napravimo korak unazad”, poručio je Davutoglu.

Na kraju je dodao kako će turska država popraviti i ponovo izgraditi sve sto je uništeno u napadima.

“Ako oni ruše, mi ćemo graditi. Ako oni zapale, mi ćemo sagraditi mnogo ljepše. Ako oni žele narušiti naše bratstvo, svim glasom ćemo im poručiti: ‘mi smo zauvijek braća'”, zaključio je Davutoglu.

Izvor: Al Jazeera i agencije