Trump bi ucijenio Rijad da pojača borbu protiv ISIL-a

Vodeći republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju Donald Trump počeo je otkrivati kakvu će vanjsku politiku voditi ako bude izabran za predsjednika. U intervjuu za list New York Times rekao je da planira da smanji uvoz nafte iz Saudijske Arabije, te da će možda poništiti sigurnosni pakt koji Sjedinjene Američke Države imaju s Japanom.

Trump je izbornu kampanju počeo objavama planova za susjedni Meksiko. 

“Izgradit ću veliki zid na južnoj granici, a Meksiko će dati novac da ga izgradimo. Dobro upamtite moje riječi”, kazao je on tada.

Donald Trump od početka najavljuje kako će promijeniti odnose SAD-a s ostatkom svijeta. Nekoliko mjeseci kasnije, počeo je otkrivati detalje vanjske politike koju namjerava provoditi. U razgovoru za New York Times otkrio je kako će raditi na izmjeni sigurnosnog pakta s Japanom, koji će biti povoljniji za SAD.

Uvoz nafte

Najavio je i da će smanjiti uvoz nafte iz Saudijske Arabije, kako bi primorao tu državu da učini više u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Ipak, svjestan je da je SAD-u i dalje potrebna nafta s Bliskog istoka. 

Osim toga, ne bi imao ništa protiv da Japan i Južna Koreja razviju nuklearno oružje. Američke snage povukle bi se iz obje države, ako one ne bi pristale da izdvoje veći novac za tu namjenu.

Neki stručnjaci upozoravaju kako Trump planira samo jedan korak unaprijed.

Emma Ashford sa Instituta Cato je kazala: “Nema razrađenu analizu isplativosti vođenja takve vanjske politike, što bi se mnogima vjerovatno i svidjelo. Njegov pristup je sve ili ništa – Amerika mora pobijediti, a ako neko drugi pobijedi to znači da je Amerika izgubila. To je zabrinjavajući pristup vanjskoj politici u bilo kojem pogledu”.

Trump ne želi otkrivati detalje svoje politike, a na svoju nepredvidivost gleda kao na prednost.

Suprotni stavovi

Taj stav u suprotnosti je s politikom Republikanske stranke.

Nema namjeru širiti demokratiju niti poštivati važeća međunarodna savezništva.

“Ujedinjeni narodi nisu prijatelji demokratije i slobode. Oni nisu prijatelji ni Sjedinjenih Američkih Država, iako im je ovdje sjedište”, poručio je Trump.

Ipak, uspio je pogoditi nerv američke javnosti.

Molly O'Toole iz magazina Foreign Policy je rekla: “Vješto se poigrava s emocijama američke javnosti kad je riječ o vanjskoj politici. Koliko zapravo prosječan američki birač uopće zna o ISIL-u? Ne mnogo, ali svi su zabrinuti zbog terorizma. Ljude se boje. Nivo straha u SAD-u na nivou je onoga nakon napada 11. septembra. Trump se izuzetno vješto koristi emocijama ljudi”.

Ako osvoji nominaciju Republikanske stranke, Trump će morati izložiti detalje vanjske politike koju namjerava voditi. To je veliki dio posla predsjednika SAD-a. Kada su ga pitali ko će mu biti glavni savjetnik – nekoliko puta odgovorio je da će to biti on sam.

Izvor: Al Jazeera