Egipat primorao sudije na odlazak u penziju

U Bosni i Hercegovini, u vrijeme Kraljevine SHS šerijatsko pravo se smatralo neophodnim za očuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta muslimanskog stanovništva, kaže Memišević (Arhiva)

Egipatski Vrhovni sudski savjet primorao je 32 sudaca da se umirove jer su se protivili vojnom zbacivanju predsjednika Muhameda Mursija s vlasti 2013. godine, potvrdio je jedan visoki sudski dužnosnik.

Odluka je bila dio gušenja bilo kakve forme neslaganja s vojnom vlašću otkako je početkom srpnja 2013. godine tadašnji vojni zapovjednik Abdel Fattah el-Sisi svrgnuo Mursija nakon velikih prosvjeda.

“Danas je Vrhovni sudski savjet odlučio primorati 32 sudaca da se umirove jer su se miješali u politiku i podržavali određenu stranku nakon svrgavanja Mursija”, rekao je visoki sudski dužnosnik za AFP pod uvjetom da ostane anoniman.

Dodao da su neki od tih sudaca javno izrazile neslaganje sa svrgavanjem Mursija u izjavi koju su potpisali na kairskom trgu Rabaa al-Adawiya.

Međunarodna reakcija

Prošlog tjedna, 15 sudaca je već primorano na odlazak u mirovinu.

Međunarodni sudski odbor tražio je od Egipta da ukine tu odluku.

“Intenzitet napada Egipta na pojedinačne suce doseže zabrinjavajuću razinu”, rekao je Said Benarbia, direktor Odbora za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kazao je da je taj potez “zastrašujuća poruka drugima koji bi možda preispitivali gušenje osnovnih prava i sloboda u Egiptu”.

Izvor: Agencije