Nastavljena evakuacija izbjeglica u Idomeniju

Grčke vlasti nastavljaju evakuaciju izbjeglica blokiranih u kampu u Idomeniju, na granici s Makedonijom, objavila je policija u trenutku kad je potvrđen smanjen dolazak na grčke otoke iz Turske.

Osam autobusa prevezlo je u petak približno 500 izbjeglica iz kampa u Idomeniju u prihvatne centre u tom području, istaknula je lokalna policija.

„I danas u Idomeniju pozivi izbjeglicama da napuste improvizirani kamp. Humanitarne organizacije ih nastoje uvjeriti da su uvjeti u kolektivnim centrima bolji, te da neće biti vraćeni u Tursku. U Grčkoj su za izbjeglice organizirani kolektivni centri, i prijevoz do njih. Prva grupa od njih 500 sinoć je prebačena u druge centre. Većina i dalje, bez obzira na teške uvjete, ostaje u Idomeniju“, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Desetak drugih autobusa čekalo je u subotu na ukrcaj izbjeglica koji pristaju otići iz kampa, većinom porodice s djecom koje više ne podnose teške uvjete u Idomeniju.

“Ovdje ljudi mnogo pričaju, ali niko ne zna šta se dešava. Govorimo o razbijanju kapije na graničnom prijelazu, a neko govori o masovnoj evakuaciji ljudi“, rekao je za Al Jazeeru Mohammad Aliyssan, izbjeglica iz Sirije.

Manji dolazak izbjeglica

Po službenim podacima, 11.603 osoba nalazilo se u subotu ujutro u Idomeniju gdje su se zadržale izbjeglice nakon što je Makedonija zatvorila granicu početkom marta.

“Od ponedjeljka, napori oko evakuacije intenzivirat će se”, kazao je u četvrtak Giorgos Kyritsis, glasnogovornik službe za koordinaciju migracijske politike.

Dodao je da će se osposobiti 30.000 novih mjesta u prihvatnim centrima za 20 dana.

Istovremeno je dolazak izbjeglica iz pravca Turske nastavio padati od stupanja na snagu sporazuma između EU-a i Turske prije sedam dana.

U subotu su vlasti objavile da je 78 osoba pristiglo u petak na grčke otoke a 161 u četvrtak.

U srijedu nije zabilježen nijedan dolazak izbjeglica, prvi put nakon što je u nedjelju na snagu stupio sporazum EU-Turska kojim se želi prekinuti izbjeglička ruta preko Egejskog mora.

Izvor: Al Jazeera i agencije