Holandski ministar: Napadač nije bio na potjernicama

Provjerili smo sa kolegama iz Belgije, Njemačke i Turske, napadač nije bio registriran u našem sistemu, kazao je Van der Steur (Getty Images)

Pripadnik Islamske države Irak i Levant koji se raznio u utorak na briselskom aerodromu nije bio na holandskoj ili međunarodnim potjernicama, izjavio je holandski ministar pravde Ard Van Der Steur.

“Provjerili smo sa kolegama iz Belgije, Njemačke i Turske i u svim slučajevima on nije bio registriran u našem sistemu”, rekao je Van Der der Steur na konferenciji za novinare, sazvanoj 24 sata nakon što je Ankara objavila da je Ibrahim Al-Bakraoui bio poznati osumnjičeni koga su turske vlasti deportirale.

Turska upozorila Belgiju

“Jedan od briselskih napadača prošlog juna deportiran je iz Turske, koja je upozorila Belgiju da je on militant“, rekao je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

On je na konferenciji za novinare kazao da je osumnjičeni deportiran u Holandiju po vlastitom zahtjevu, te da je Turska također o tome obavijestila holandske vlasti.

Erdogan je rekao da se radi o Ibrahimu Al-Bakraouiju, koji je uhapšen u Gaziantepu, na granici sa Sirijom.

Belgijsko savezno tužiteljstvo objavilo je u srijedu što je do sada otkriveno u istrazi dva napada na briselskom aerodromu Zaventem i na na stanici metroa Maelbeek u kojima je, po posljednjim podacima, poginula 31 osoba, a približno 270 ih je ranjeno.

Izvor: Agencije