Dogovoren prekid vatre u Jemenu

Raniji pokušaji da se provede prekid vatre u Jemenu nisu donijeli uspjeh na terenu (Getty Images)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Ould Cheikh Ahmed saopćio je da je postignut dogovor o prekidu vatre u toj zemlji, koji će stupiti na snagu 10. aprila, uoči nove runde mirovnih pregovora, koja treba početi 18. aprila u Kuvajtu.

On je to je kazao nakon konsultacija s međunarodno priznatom Vladom Jemena, šiitskim pobunjenicima u toj zemlji, državama regiona, kao i Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom, prenosi AP.

“Ovo je stvarno naša zadnja šansa. Rat u Jemenu se mora završiti”, rekao je Ahmed.

Ranija kršenja primirja

“Izaslanik UN-a je kazao da će fokus razgovora u Kuvajtu biti povlačenje vojnih snaga, predaja teškog oružja, unutrašnja sigurnost i obnova državnih institucija”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Shihab Rattansi.

Raniji pokušaji da se provede prekid vatre u Jemenu nisu donijeli uspjeh na terenu, pri čemu je svaka strana optuživala onu drugu za kršenje dogovora.

Najsiromašniju arapsku zemlju potresaju sukobi između međunarodno priznate Vlade, koju podržava koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, i pobunjenika, koji su udruženi sa snagama bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Izvor: Al Jazeera i agencije