Pobunjenici u Jemenu spremni za pregovore

Predstavnici pokreta Husi saopćili su specijalnom izaslaniku Ujedinjenih naroda za Jemen kako su spremni za novu rundu pregovora s Vladom u Adenu. Pregovori bi trebali biti održani u Kuvajtu ovog ili narednog mjeseca. U međuvremenu, širom države nastavljeni su sukobi.

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed sletio je u Sanu. Čeka ga težak posao. Pokušat će još jednom uvjeriti zaraćene strane da okončaju sukobe i okrenu se dijalogu. Prethodni pokušaji su propali.

Iz pokreta Husi, koji i dalje kontrolira prijestonicu Sanu, tvrde kako oni predstavljaju legitimnu vlast. Vlada sa sjedištem u Adenu, koja ima podršku međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, insistira na tome kako rat neće stati dok se Husi ne razoružaju.

Stanje na terenu ne upućuje na skori prekid borbi. Distrikt u naftom bogatoj pokrajini Ma'rib, u blizini glavnog grada Sane, zauzele su snage odane predsjedniku Hadiju. Smatraju kako su trenutno u povoljnijem položaju.

Borbe na jugu

“Iako je Nacionalna vojska formirana prije samo devet mjeseci, zauzela je brojna područja i danas vodi borbe na frontu širokom 300 kilometara“, kazao je Mohammad al-Mekdashi, načelnik Generalštaba jemenske vojske.

Na jugu države ne jenjavaju borbe kod grada Taiza. Samo u tom gradu stotine civila su poginule u proteklih godinu dana. Nešto istočnije, u pokrajini Shebva, Husi pružaju žestok otpor. Posljednje je to njihovo uporište u tom dijelu države. Borci odani predsjedniku Hadiju tvrde kako su posljednjih dana ostvarili napredak.

“Moja jedinica napreduje… Zauzeli smo nekoliko sela i probili neprijateljske linije”, ističe komandant jemenske vojske Naser al-Taheri.

Čak i ako specijalni izaslanik UN-a uspije nagovoriti zaraćene strane na primirje i dijalog, izvjesno je kako to neće obuhvatiti jemenski ogranak Al-Kaide, čiji su napadi sve učestaliji. Iz UN-a navode kako je više od 6.100 osoba poginulo od početka rata u Jemenu, u martu prošle godine, a gotovo polovina su civili.

Izvor: Al Jazeera