Francuska želi spriječiti Abdeslamovo samoubistvo

Salah Abdeslam je sarađivao s policijskim istražiteljima posljednjih nekoliko dana (AP)

Francuska će poduzeti sve mjere kako bi spriječila da jedini osumnjičeni sudionik napada u Parizu 13. novembra koji je uhapšen živ počini samoubistvo u zatvoru, poručio je francuski ministar pravosuđa Jean-Jacques Urvoas porodicama žrtava, a rekao otac jedne od žrtava.

Salah Abdeslam, 26-godišnji Francuz rođen u Belgiji, koji je uhapšen u Briselu prošle sedmice nakon što je četiri mjeseca bio u bijegu, sarađivao je s policijskim istražiteljima posljednjih nekoliko dana i “zlata je vrijedan”, rekao je ranije njegov advokat.

Rizik od samoubistva

“Ministar pravosuđa je izjavio da je važno spriječiti rizik od samoubistva kako bi se Salahu Abdeslamu moglo suditi”, kazao je novinarima Georges Salines, čelnik grupe koja predstavlja porodice žrtava i otac mlade žene koja je ubijena u pariškoj koncertnoj dvorani Bataclan.

Grupu koja predstavlja porodice žrtava primili su u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande i ministar pravosuđa Urvoas u Elizejskoj palači u vrijeme dok Pariz čeka Abdeslamovo izručenje.

“Trebat će jedna sedmica, dvije sedmice ili tri mjeseca, ali on će doći ovdje i moći ćemo mu postaviti pitanja”, rekao je Jean Reinhart, advokat žrtvava napada u Bataclanu.

Izvor: Agencije