Dešifrirani podaci iz Boeingove crne kutije

Ruske vlasti razmatraju tri verzije uzroka tragedije - tehnički kvar, loše vremenske uvjeti i ljudsku pogrešku (EPA)

Međudržavni odbor za zrakoplovstvo (IAC) dešifrirao je podatke iz crne kutije Boeinga 737-800 kompanije FlyDubai, koji se srušio u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, rekao je zamjenik šefa Odbora Sergej Zajko listu Komersant.

“Crna kutija je otvorena, a njezini memorijski moduli testirani i uključeni. Podaci, čija je kvaliteta ocijenjena kao dobra, su kopirani”, rekao je Zajko.

On je dodao da crna kutija bilježi sve parametre leta do trenutka udara zrakoplova u zemlju, javlja Sputnjik.

Ranije je javljeno da je snimač glasa Boeinga 737-800 pretrpio znatna oštećenja.

Svaka crna kutija ima dva dijela – snimač glasa, koji snima konverzaciju pilota, i snimač parametara leta.

Operacija pretraživanja mjesta zrakoplovne nesreće kod Rostova na Donu, u kojoj je život izgubilo svih 62 putnika i članova posade, završena je, priopćio je ruski minstar prometa Maksim Sokolov.

Spasilačke ekipe su u nedjelju ustupile mjesto istražiteljima na mjestu pada.

Opasni oblaci

U međuvremenu, britanski Daily Mail piše da je pilot zrakoplova kompanije FlyDubai, 37-godišnji Aristos Sokratos sa Cipra, ignorirao vremenska upozorenja kontrole leta kao i opasne turbulencije i nalete vjetra na prilazu pisti.

Sokrates je bio glavni pilot zrakoplova, piše list, dok je kopilot, Španjolac Alejandro Alava, bio zadužen za radiokomunikaciju. Sokratos je bio na posljednjem letu za FlyDubai prije odlaska u drugu aviokompaniju.

Zrakoplov na letu od Dubaija ka Rostovu na Donu kasnio je pri polijetanju sat vremena.

U trenutku slijetanja na nebu iznad aerodroma primijećeni su kumulonimbusi, odnosna vrsta vertikalnih oblaka, koji se nazivaju i gomilasto-kišni. Poznati su kao vrlo opasni za letjelice.

Pilotima se u tim slučajevima savjetuje da pričekaju ili promijene putanju i da ne pokušavaju slijetati, piše Daily Mail.

Ovi oblaci sadrže opasne turbulencije, izazivaju formiranje leda tijekom ljeta i mogu poremetiti elektroniku u zrakoplovu.

U javnost je procurio audiozapis posljednjeg razgovora pilota i kopilota s kontrolom leta, prenose ruski mediji.

Kontrolor leta nekoliko puta je pitao da li se vrijeme poboljšalo, a u razgovoru se nije moglo naslutiti da nešto nije u redu, javljaju ruski mediji.

U nedjelju je objavljena i nova snimka pada letjelice koja je izazvala žustre javne rasprave, jer navodno prikazuje da se ruski zrakoplov zapalio prije nego što je udario u tlo aerodroma.

Nastavlja se analiza dijelova aviona

Kako kažu dužnosnici, nastavlja se analiza pronađenih dijelova zrakoplova kako bi se utvrdio uzrok nesreće, kao i identifikacija poginulih i suradnja s obiteljima žrtava.

Identifikacija tijela trajat će najmanje još dva tjedna, rekao je ministar Sokolov. Identifikacija tijela obavit će se uz korištenje uzoraka DNK.

Prema riječima zamjenika ministra za izvanredne situacije Leonida Beljajeva, od danas će sve akcije biti usmjerene na pomoć istražnoj komisiji, međunarodnoj osiguravajućoj kompaniji i predstavnicima kompanije koja je napravila zrakoplov, prenosi Tanjug.

Više od stotinu dijelova ljudskih tijela pronađeno je na mjestu pada zrakoplova, izjavio je u subotu direktor regionalnog centra ruskog Ministarstva za izvanredne situacije Igor Oder.

Zrakoplov Boeing 737-800 kompanije FlyDubai na letu iz Dubaija srušio se u subotu pri drugom pokušaju slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu, na jugu Rusije. 

Ruska istražna komisija priopćila je da su u razmatranju tri verzije uzroka tragedije: tehnički kvar, loši vremenski uvjeti i ljudska pogreška.

Među 55 putnika bila su 44 ruska državljanina, osmero Ukrajinaca, dvoje Indijaca i Uzbek, naveo je FlyDubai.

Na tiskovnoj konferenciji u Dubaju, izvršni direktor kompanije Ghaith al-Ghaith odbio je mogućnost terorističkog čina.

Niskotarifna kompanija, osnovana 2008., dosad nije imala veću nesreću. Leti na 90 odredišta s flotom od 50 Boeinga 737. 

Izvor: Agencije