Porošenko: Rusko ponašanje na Krimu kao Staljinovo

Ukrajinski predsjednik upozorava kako su u posljednje dvije godine na Krimu pojačani represija i masovna hapšenja (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko upozorio je, na drugu godišnjicu ruske aneksije Krima, kako ponašanje Rusije podsjeća na razdoblje vladavine Staljina.

On je u izjavi napisanoj na jednoj društvenoj mreži naveo kako su u posljednje dvije godine na Krimu pojačani represija i masovna uhićenja. Pogotovo se osvrnuo na prava krimskih Tatara, za koja tvrdi da su “cinično prekršena”.

“Ponašanje okupatora na Krimu podsjeća na razdoblje Staljina”, napisao je Porošenko, podsjetivši da će “Rusija kao agresor platiti cijenu jer je cijeli svijet uz Ukrajinu”.

“Krim je Ukrajina”, poručio je Porošenko.

Putin na Krimu

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao na Krim.

Čelnik Kremlja provjerit će napredak u projektu gradnje mosta vrijednog tri milijarde dolara koji povezuje Rusiju s Krimom, ključnu vezu za koju se Moskva nada da će dodatno približiti izoliranu regiju.

Koncerti u organizaciji države i javne svečanosti održat će se širom Rusije kako bi se obilježilo preuzimanje tog teritorija za koje Moskva insistira da se dogodilo nakon referenduma na kome su građani Krima ogromnom većinom glasali za pripajanje Rusiji.

Preuzimanje Krima povećalo je Putinovu popularnost u državnim medijima zbog poteza koji mnogi u Rusiji smatraju vraćanjem legitimnog ruskog teritorija.

Ukrajina i Zapad smatraju da je preuzimanje Krima – koje nije međunarodno priznato – “ilegalna otimačina zemlje”, a da je glasanje o pridruženju Rusiji bila “farsa u organizaciji Kremlja”.

Aneksija je pogoršala odnose sa Zapadom na najnižu razinu nakon Hladnog rata, dok su Washington i Europska unija uveli sankcije Moskvi.

Izvor: Agencije