Putin: Rat u Siriji najbolja vojna vježba

Vladimir Putin rekao da će Rusija nastaviti pomagati Siriji pružanjem vojne i obavještajne podrške (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da su operacije u Siriji bile težak i jak ispit ruske vojske, ali i dobra vojna vježba.

Putin je danas u Kremlju primio ruske vojnike koji su se vratili u Rusiju u okviru povlačenja dijela kontingenta ruske vojske iz Sirije, a tom prilikom je istakao da je ruska intervencija doprinijela ambijentu za početak mirovnog procesa i zaustavljanju sukoba u toj zemlji, javlja agencija Anadolija.

Poručio je da će i dalje biti bombardirana uporišta svih grupa koje ne budu poštivale dogovor o prekidu vatre.

“Ruski vojnici koji su ostali u Siriji će pratiti poštivanje prekida vatre. Naši vojnici u bazama Tartus i Hmeymin će biti zaštićeni kopnenim, zračnim i pomorskim snagama. Tamo će i dalje biti instalirane naše kratkometne rakete Pantsir i dalekometni projektili Triumf S-400. Tim projektilima ćemo gađati sve mete koje budu predstavljale prijetnju sigurnosti naše vojske”, kazao je Putin.

Pohvale vojnim snagama

Uputivši pohvale ruskim kopnenim, zračnim i pomorskim snagama koje su učestvovale u operacijama u Siriji, Putin je kazao da su savremena ruska oružja na borbenom polju uspješno položila ispit u Siriji.

“Bio je to najokrutniji i najteži ispit. Ovo iskustvo će nam koristiti da otklonimo sve nedostatke i učinimo dodatno efikasnim naše oružje, vojna vozila i proizvedemo oružja nove generacije. Nije otkrivena bolja vojna vježba za unapređenje ratne sposobnosti od učešća na pravom ratištu. U tom smislu je bolje oružje i municiju trošiti i testirati na ratištu, nego na poligonima za vježbe”, kazao je Putin.

Putin je ovom prilikom i odlikovao nekoliko ruskih vojnika koji su učestvovali u operacijama u Siriji.

U Siriju opet za par sati

Putin je ranije danas pohvalio učinak ruskih zračnih snaga u Siriji i rekao da se one mogu vratiti u tu zemlju za nekoliko sati, ako to bude potrebno.

Putin je rekao da je operacija u Siriji pokazala povećanu moć ruske vojske.

Izjavio je da je Ministarstvo odbrane potrošilo 480 miliona američkih dolara na vojnu kampanju u Siriji i da je taj trošak bio “potpuno opravdan i neophodan”, prenosi Russia Today.

Putin je dodao da je ruska operacija u Siriji bila efikasnija kada je riječ o obučavanju sirijskih snaga nego da su provedene vojne vježbe.

Povlačenje dogovoreno s Assadom

Ruski lider je rekao da je zračna intervencija njegove zemlje u Siriji stvorila uvjete za odvijanje mirovnog procesa u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

“Stvorili smo uvjete za mirovni proces. Uspostavili smo konstruktivnu i pozitivnu saradnju sa SAD-om i velikim brojem ostalih zemalja, sa respektabilnim opozicionim snagama u Siriji, koje zaista žele da se rat okonča i da se pronađe političko rješenje konflikta. Vi, ruski vojnici, utabali ste taj put”, rekao je Putin u obraćanju učesnicima kampanje u Siriji.

Rekao je da će Rusija nastaviti pomagati Siriji pružanjem vojne i obavještajne podrške.

Putin je dodao da sirijska armija sada može ratovati protiv “terorističkih snaga“ i preuzeti kontrolu nad teritorijama koje drže “teroristi“.

Također, poručio je da će borba protiv terorizma biti nastavljena, dodajući da je odluka o djelomičnom povlačenju snaga iz Sirije dogovorena s predsjednikom te zemlje Basharom al-Assadom.

Rusija će, kazao je Putin, ostaviti u Siriji protuzračni raketni sistem odbrane S-400, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije