SAD neće priznati federalizaciju Sirije

Kurdi koji kontroliraju sjever Sirije najavili da će uskoro proglasiti federalni sistem (Reuters)

State Department je saopćio da Sjedinjene Američke Države neće priznati nikakvu autonomnu ili poluautonomnu regiju na sjeveru Sirije.

Saopćenje je uslijedilo nakon tvrdnji da Stranka demokratskog jedinstva (PYD), sirijski ogranak organizacije Radnička partija Kurdistana (PKK), na sjeveru Sirije planira proglasiti federalnu jedinicu, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je u srijedu potvrdio da SAD neće priznati nikakvu federalnu jedinicu na sjeveru Sirije.

“Sjedinjene Američke Države neće priznati nikakvu autonomnu ili poluautonomnu regiju na sjeveru Sirije”, rekao je Toner odgovarajući na pitanja novinara na dnevnom brifingu.

Naglasio je da SAD podržava upravu koja će štititi teritorijalni integritet Sirije.

“Takva situacija odgovara i stranama u Ženevi, kako bi razgovarale i donijele konačnu odluku”, rekao je Toner.

Na kraju je istakao da bi građani Sirije sami trebali odrediti u kakvoj državi žele živjeti.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim narodima Bashar Jaafari odbacio je u srijedu plan sirijskih Kurda da proglase federalnu regiju u sjevernoj Siriji.

Protivljenje režima

Jaafari, koji predvodi delegaciju Vlade Sirije na pregovorima u Ženevi, rekao je kako je smisao razgovora u Švicarskoj da se priča o jedinstvu Sirije i načinima zaštite njenog teritorijalnog integriteta.

“Klađenje na bilo kakvu podjelu među Sirijcima bilo bi totalan promašaj”, naglasio je.

Jaafari je to rekao novinarima u Ženevi, odgovarajući na pitanje o planovima Kurda da proglase federalnu regiju na sjeveru Sirije.

Naveo je da ne želi komentirati “jednostrane objave”, prenio je AP.

Kurdi koji kontroliraju sjever Sirije najavili su da će uskoro proglasiti federalni sistem, saopćili su kurdski zvaničnici.

Taj potez, kojim bi se tri kurdska autonomna područja na sjeveru Sirije kombinirala u federalni sistem, svakako će uznemiriti susjednu Tursku koja strahuje da bi to još više potaknulo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Idris Nassan, kurdski zvaničnik i bivši vođa sirijske Stranke demokratskog jedinstva (PYD), rekao je da će ovakva objava značiti “širenje okvira samoupravljanja” širom sjevera Sirije.

U intervjuu za Al Jazeeru Nassan je rekao da su pripreme za federaciju u toku već neko vrijeme i da će se uskoro to objaviti.

Izvor: Al Jazeera i agencije