Palestinsko siroče upoznaje Ronalda

Petogodišnji dječak Ahmed Dawabsheh iz okupirane Zapadne obale putuje u Madrid, gdje će ga ugostiti jedan od najpoznatijih svjetskih sportista, nogometaš Real Madrida Cristiano Ronaldo.

Porodica malog Ahmeda Dawabsheha ubijena je u požaru koji su prošle godine podmetnuli jevrejski doseljenici.

Volonteri u bolnici u kojoj se dječak liječi pomogli su da se ovaj san ostvari.

Kao i mnogi petogodišnjaci, Ahmed Dawabsheh polako otkriva nogomet, a omiljeni mu je igrač napadač Real Madrida Cristiano Ronaldo.

Mali dječak dane provodi u djedovom društvu, javlja Nadim Baba, novinar Al Jazeere. Odrasti će bez roditelja, braće i sestara. Njegov dom na okupiranoj Zapadnoj obali u julu prošle godine su zapalili izraelski doseljenici.

Na mjestu događaja ubijen je njegov 18-mjesečni brat Ali.

Njihov otac Saad je umro u bolnici već slijedeće sedmice, a nepunih mjesec dana kasnije i majka Reham je podlegla ozljedama.

Podrška Ahmedu

Ahmedov djed Hasan Dawabsheh je kazao: “Ahmed me svaki dan pita gdje su mu roditelji. Pita me i gdje je raj i koliko je daleko od naše kuće. Jednom sam ga našao kako gleda fotografiju svoje majke. Rekao mi je da ju je pitao gdje se nalazi. Mislim da će Ahmedu trebati i psihološka podrška.”

Ahmed je pretrpio teške opekline i već je imao nekoliko operacija. Njegovo liječenje u izraelskoj bolnici još traje, a osoblje i volonteri čine sve da se dječak ne osjeća usamljenim.

A nakon višemjesečnog planiranja, zahvaljujući ljudima dobre volje, Ahmed ide na posebno putovanje. U Španiji će posjetiti Real Madrid i upoznati Cristiana Ronalda.

“Nosio je majicu sa likom Ronalda. Slikali smo ga i sliku stavili na Facebook. Jedan Palestinac iz Nogometnog saveza je to vidio i rekao: ‘Ako voli Ronalda, kontaktirat ćemo klub i možda odobre posjetu’. Upravo su to i uradili”, rekla je volonterka Nagham Qasem.

“Ahmeda čeka mnogo duže putovanje, a to je rehabilitacija od ozljeda. Ali, barem ovdje u bolnici svi se trude da mu osiguraju koliko-toliko normalno djetinjstvo”, javlja Baba.

A to znači mnogo ljubavi, ali i putovanje iz snova u glavni grad Španije, gdje će upoznati svog nogometnog heroja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO