Njemačke vlasti tragaju za ‘Bijelim vukovima’

Organizacija je nastala 2008. godine kao fan grupa neonacističkog benda istog imena u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija (Spiegel)

Njemačke vlasti provode racije u deset saveznih država u potrazi za ekstremno desničarskom organizacijom “Bijeli vukovi teroristička ekipa”, koju su vlasti zabranile, prenosi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je u toku zapljena dokaznih materijala kako bi se pronašao vođa te grupe.

Ministar Thomas de Maiziere najavio je da će u srijedu poslije podne održati konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopćeno više detalja o toj akciji.

On je, također, u srijedu ujutro zabranio rad “Bijelih vukova”.

Organizacija je nastala 2008. godine kao fan grupa neonacističkog benda istog imena u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Brojni napadi

Tada su, prema podacima njemačkih institucija, bili umiješani u napad na ljevičare na željezničkoj stanici u Hamburgu.

Optužuju se, između ostalog, za korištenje simbola neustavnih organizacija, nanošenje tjelesnih povreda, opiranje snagama sigurnosti.

Vlasti vjeruju da su od nastanka bili umiješani u barem 11 incidenata. 

Kako navodi njemački Sipegel, još nisu proglašeni terorističkom organizacijom. 

Njemačke vlasti su u januaru optužile tri muškarca i ženu za osnivanje druge ultradesničarske grupe “Društvo stare škole” i planiranje bombaškog napada na sklonište za izbjeglice.

Izvor: Agencije