ISIL izgubio 22 posto teritorije od početka 2015.

Finansijske teškoće odrazile su se u povećanju raznih poreza i velikom smanjenju plaća borcima ISIL-a (AP)

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) je između 1. siječnja 2015. i 14. ožujka 2016. izgubila 22 posto teritorija koji je kontrolirala u Siriji i u Iraku, objavio je u srijedu specijalizirani institut IHS Jane's sa sjedištem u Londonu.

“Rat se okreće na štetu ISIL-a. Između 1. siječnja i 15. prosinca 2015. ISIL je izgubio kontrolu nad 14 posto svog teritorija”, rekao je Columb Strack, analitičar instituta IHS i stručnjak za Bliski istok.

“U novoj studiji se ističe da je ISIL u zadnja tri mjeseca izgubio još osam posto teritorija”, opet u odnosu na teritorij koji je kontrolirao 1. siječnja 2015., dodao je, kako prenosi Hina.

Najveći gubici u Siriji

Kako navodi britanski ogranak američkog instituta IHS-a, koji se oslanja na informacije dobivene iz društvenih medija i izvora u Siriji i u Iraku, ta je skupina 14. ožujka 2016. kontrolirala 73.440 četvornih kilometara teritorija.

Skupina je u Iraku izgubila velika područja u okolici Ramadija, zapadno od Bagdada i napose u okolici Tikrita, sjeverno od prijestolnice.

No, najveće gubitke terena imali su u Siriji.

Otkako je ISIL ljetos izgubio Tal Abjad, jednu od glavnih točaka gdje je ulazio u Tursku, IHS je primijetio da skupina ima “financijskih teškoća” koje su se odrazile u “povećanju raznih poreza” i u “velikom smanjenju plaća koje je isplaćivala borcima”.

“Te financijske teškoće su pogoršali ruski i međunarodni zračni udari na izvore prihoda skupine od nafte od kraja 2015.”, dodaje Strack.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak najavio povlačenje većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije, gdje je ta zemlja od 30. rujna izvodila zračne udare kao potporu snagama Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije