SOHR: Omar al-Shishani klinički mrtav

SAD nije zvanično proglasio Shishanija mrtvim, ali je neimenovani američki zvaničnik 9. marta rekao da je najvjerovatnije poginuo u napadu (AP)

Jedan od glavnih komandanata grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Omar al-Shishani, poznat kao Omar Čečen, već nekoliko dana je “klinički mrtav”, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

“Shishani ne može samostalno disati i priključen je na aparate. Klinički je mrtav već nekoliko dana”, rekao je šef SOHR-a, sa sjedištem u Britaniji, Rami Abdel Rahman.

Rahman navodi da se Shishani nalazi u bolnici u sjevernoj sirijskoj provinciji Raqqi, koja je glavno uporište ISIL-a.

Sjedinjene Američke Države nisu ga zvanično proglasile mrtvim, ali je neimenovani američki zvaničnik 9. marta rekao da je on “najvjerovatnije poginuo” u napadu, sa još dvanaest pripadnika ISIL-a.

Nagrada pet miliona dolara

Američki zvaničnik je dodao da je Shishani, prepoznatljiv po riđoj bradi, praktično bio “ministar odbrane” ISIL-a.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je potom objavila da Shishani nije ubijen, već da je teško ranjen.

Pozivajući se na neimenovane izvore, SOHR je saopćio da je meta napada 4. marta bio konvoj boraca i da je Shishani “teško ranjen”, dok su njegovi tjelohranitelji ubijeni.

Sjedinjene Američke Države su ponudile pet miliona dolara nagrade za informaciju u vezi sa Shishanijem.

Omar al-Shishani se, kao čečenski pobunjenik, borio protiv ruskih snaga prije nego što se pridružio vojsci Gruzije 2006. godine. Protiv ruskih snaga ponovno se borio u Gruziji 2008. godine.

Izvor: Agencije