Njemačka: Zaštititi Schengen od terorizma

Baza podataka važna za borbu protiv nelegalnih migracija, kazao De Maiziere (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da bi zemlje članice Evropske unije trebale voditi dokumentaciju o ljudima koji ulaze u bezvizno područje Evrope.

“Želimo znati ko dolazi u Schengen zonu i kada odlazi”, rekao je de Maiziere u intervjuu za današnje izdanje Welta i dodao da bi novi registar putovanja ojačao sigurnost evropskih nacija.

Prema njegovim riječima, zvaničnici bi trebalo da sakupe podatke posjetilaca iz zemalja koje ne pripadaju Šengenskoj zoni, a baza podataka bi obuhvatala vrijeme i mjesto njihovog izlaska i ulaska u zonu Schengena.

“Mi sada izdajemo vize. Međutim, ne postoje podaci koji pokazuju da li pojedinac zapravo ulazi (u zemlju Schengena) ili izlazi iz nje. Novi sistem, koji uključuje biometrijske podatke i zapise o vizama, mogao bi nas upozoriti kada državljanin treće strane pretjerano produži svoj boravak”, rekao je on, prenosi Deutsche Welle.

De Maiziere je dodao da je ta baza podataka važna za borbu protiv međunarodnog terorizma, bandi i nelegalnih migracija.

On je istakao da bi EU trebalo da se više fokusira na zaštitu svojih vanjskih granica i integriranje postojećih baza podataka o vizama i migracijama.

Mreža podataka

U međuvremenu, šef njemačke policije je kazao kako Evropa treba uspostaviti transnacionalnu mrežu podataka kako bi bolje ušla u trag borcima koji se vraćaju iz Iraka i Sirije.

Holger Muench je u intervjuu za njemački radio RND ocijenio da je “evropska IT arhitektura” nezadovoljavajuća, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, samo polovina od 28 država članica EU-a provodi automatsko poređenje otisaka prstiju i DNK profila.

“Moramo biti bolji i brži u tome. Države EU-a treba da rade zajedno kroz zajedničku transnacionalnu mrežu podataka”, istakao je Muench.

On je, također, izrazio zabrinutost da je u toku formiranje mreža boraca koji su se vratili u evropske zemlje.

“Ti ljudi su se upoznali u Iraku i Siriji i održavaju svoje kontakte i odnose ovdje u Evropi”, dodao je Muench.

Izvor: Agencije