Debata Clinton-Sanders o imigrantima

Reforma imigracionog sistema bila je glavna tema debate između dva potencijalna kandidata Demokratske stranke u trci za Bijelu kuću.

Bernie Sanders učinio je sve što može da iskoristi iznenađujućuju pobjedu koju je odnio protiv favoritkinje Hillary Clinton na predizborima u saveznoj državi Michigan.

Pitanje imigracije dominiralo je osmom debatom potencijalnih demokratskih kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

I Hillary Clinton i Bernie Sanders željeli su se prikazati kao kandidat koji najbolje predstavlja budućnost za milione Lationamerikanaca koji već žive ili pokušavaju ilegalno ući u SAD.

“Dosljedna sam i predana sveobuhvatnoj reformi imigracionog sistema koji bi nudio put ka državljanstvu. Mislim da smo najbolju priliku imali 2007. godine. Glasala sam za taj zakon, a senator Sanders protiv“, kazala je Clinton.

Osvajanje političkih poena

Sanders je istakao da su jedna od najvećih ljudskih tragedija proteklih godina djeca iz Hondurasa.

Njegova poruka je bila da treba pružiti dobrodošlicu toj djeci, a ona bivše državne sekretarke Clinton da ih treba poslati natrag.

Debata je na trenutke bila napeta, jer je svaki kandidat pokušavao osvojiti političke poene, znajući da će za manje od sedmice na Floridi biti održana borba za predsjedničku nominaciju, a veliki broj tih glasača bit će Latinoamerikanci.

“Senator Sanders je 2006. podržao je neodređeni pritvor za one koje čeka deportacija i stajao uz one koji su htjeli uzeti zakon u svoje ruke u njihovom smiješnom, apsurdnom, citiram, ‘lovu na imigrante'”, istakla je Clinton.

Sanders je kazao da ne podržava takve ljude te da je užasno i nepravedno davati takve izjave.

U debati je bilo i pitanja o karakteru, na koja je samo Hillary Clinton mogla odgovoriti ili odbiti da odgovori. Poput onog o odluci da kao državna sekretarka koristi privatni server za slanje elektronske pošte. Odluci zbog koje je pod istragom FBI-a.

“Ali pitanja o nepriličnom ponašanju, čini se, neprestano proganjaju Hilary Clinton. Ankete pokazuju da ju je nedostatak povjerenja koštao glasova u Michiganu, te da će se to možda desiti i na Floridi i brojnim drugim državama koje glasaju u utorak. A to je izazov koji mora prevazići ako želi da na opštim izborima bude kandidatkinja Demokratske stranke“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Kimberly Halkett.

Izvor: Al Jazeera