Njemački univerziteti zbog muslimana zatvaraju sobe za molitvu

U Bochumu intervenisala policija jer je student Sami A. u 'sobi mira' održavao tajne sastanke (AP)
U Bochumu intervenisala policija jer je student Sami A. u 'sobi mira' održavao tajne sastanke (AP)

Mnogi univerziteti u Njemačkoj zatvaraju sobe za molitvu, jer u tim sobama muslimani dijele žene i muškarce, prenosi Spiegel.

Tako je Tehnički univerzitet u Dortmundu zatvorio “sobu mira”, kako se nazivaju prostorije gdje se mole studenti svih religijskih grupa, jer muslimanski studenti navodno prostiru tepihe u toj sobi i zavjesama dijele muškarce i žene. Drugi studenti su počeli izbjegavati tu sobu.

Soba mira, u kojoj se studenti mole, postoji na mnogim univerzitetima širom Njemačke. Na nekim taj koncept funkcioniše, a na nekim ne.

I na Univerzitetu u Hannoveru imaju problema sa sobom mira jer muslimanski studenti također traže da se muškarci i žene odvoje, ali je Savjetodavno vijeće univerziteta do sada uvijek nalazilo rješenje, tvrdi Hans Bickes, koji je na univerzitetu zadužen za religijska pitanja.

Održavanje tajnih sastanaka

Sa Univerziteta u Paderbornu su kazali da različita pravila, koje je rektorat propisao, omogućavaju da se religijski život studenata odvija sasvim normalno i da nema problema, kazao je glasnogovornik univerziteta.

Na Tehničkom univerzitetu u Berlinu do sada je postojala soba mira, ali od marta to više neće biti slučaj jer ta institucija želi odvojiti religiju i obrazovanje/nauku, kazala je glasnogovornica univerziteta Stefanie Terp.

Dodala je da će se muslimanski studenti od marta morati moliti u nekim od okolnih džamija.

U Kelnu se gradi soba mira, a do sada su studenti morali koristiti podrum univerziteta za molitvu.

Na Univerzitetu u Bochumu se desio jedan slučaj kada je i policija morala intervenisati, jer je student Sami A. u sobi mira održavao tajne sastanke.

“Od tada više nema problema”, zaključio je glasnogovornik tamošnjeg univerziteta Detlef Bremkens.

Izvor: Agencije


Povezane

Muslimani Indonezije okupili su se u Jakarti kako bi osudili napade ISIL-a. Povod okupljanja je ovonedeljni napad u glavnom gradu ove zemlje, u kojem je poginulo osam osoba. Između ostalog, poručeno je da je učenje i upražnjavanje islama kroz terorizam zapravo u potpunoj suprotnosti sa vrednostima ove religije.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO