UN sprema pomoć opkoljenim Sirijcima

Ujedinjeni narodi i partnerske humanitarne organizacije planiraju u sljedećih pet dana dopremiti pomoć za 154 hiljade Sirijaca koji se nalaze u opkoljenim područjima, saopćio je UN-ov koordinator u Damasku Yacoub El Hillo.

UN je spreman dostaviti pomoć za približno 1,7 miliona ljudi u teško dostupnim područjima u prvom kvartalu 2016. godine, no to zavisi od dozvole sukobljenih strana, dodao je UN-ov zvaničnik.

Prema UN-ovim procjenama, pod opsadom živi gotovo 500 hiljada ljudi, od ukupno 4,6 miliona koji se nalaze u teško dostupnim područjima, ali nada se da će zahvaljujući prekidu sukoba koji je počeo u petak navečer na 15 lokacija biti prekinuta opsada.

“To je najbolja prilika za trajni mir i stabilnost koju je sirijski narod imao tijekom proteklih pet godina”, stoji u El Hillovom saopćenju.

Korak ka stabilnosti

“Znamo da bez ozbiljnog političkog procesa i političkoga rješenja, prekid sukoba i ulaza humanitarne pomoći neće biti dovoljni da se prekine kriza u Siriji”, dodaje se u UN-ovom saopćenju.

UN se nada da će u ponedjeljak dostaviti pomoć u Moadamiyu, četiri grada Zabadani, Kufreyu, Fouu i Madayu u srijedu te u Kafr Batnu u petak.

Međutim, najveće mjesto pod opsadom, gdje se nalazi oko 200.000 ljudi, Deir al-Zor, nije zahvaćeno prekidom sukoba jer su snage ISIL-a koje ga opkoljavaju isključene iz sporazuma.

Izvor: Agencije