Obustavljeno suđenje bivšem pripadniku SS-a

Hubert Zafke se za vrijeme boravka u Auschwitzu brinuo o oboljelim i povrijeđenim pripadnicima SS- jedinica (AP)

Njemački sud je danas obustavio suđenje suđenje 95-godišnjem bivšem pripadniku nacističkih SS jedinica i bolničaru u logoru Auschwitz Hubertu Zafkeu, budući da on nije mogao da se pojavi na sudu zbog svog zdravstvenog stanja.

Sudija Klaus Kabisch je nedugo nakon početka suđenja oglasio prekid, rekavši da je ljekar koji je pregledao optuženika otkrio da on ima suicidalne misli i da pati od posljedica stresa, kao i hipertenzije.

On stoga, naveo je on, nije u stanju da bude dovezen u sud ili da bude saslušan.

Državno  tužilaštvo bivšeg pripadnika sanitetskih jedinica SS-a Hubertu Zafkeu je optužilo da je 1944. godine mjesec dana boravio u logoru Auschwitz i pomagao u ubistvu u najmanje 3.681 zatvorenika logora koliko ih je ubijeno za vrijeme  njegovog rada u nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau.

Zafke omogućio ubijanje zatvorenika

On je, prema navodima državnog tužilaštva, za vrijeme boravka u Auschwitzu brinuo o oboljelim i povrijeđenim pripadnicima SS- jedinica pod čijom kontrolom se nalazio logor, čime se uključio u sistem logora i omogućio ubijanje zatvorenika.

Optuženi je i na prelazu s 1943. na 1944. nekoliko mjeseci bio na službi u Auschwitzu, ali je za to vrijeme već poslije Drugog svjetskog rata u Poljskoj osuđen na četiri godine zatvora.

Proces je odobren nakon što je nekoliko vještaka utvrdilo da optuženi može pratiti suđenje. Njegovi advokati porekli su svaku krivnju svog klijenta.

Svoj dolazak najavio je i jedan od čelnih ljudi Međunarodne komisije za Auschwitz, Christoph Heubner.

Prije nekoliko dana je i u Detmoldu na zapadu Njemačke počelo suđenje 94-godišnjem pripadniku SS koji je u Auschwitzu radio kao čuvar.

Izvor: Agencije