Rusija traži dozvolu za osmatračke letove nad SAD-om

Rusija i Sjedinjene Američke Države su potpisnice međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" (EPA)

Rusija planira danas zatražiti dozvolu da pokrene letove osmatračkih aviona opremljenih najmodernijim digitalnim kamerama, uprkos upozorenju američkih obavještajnih i vojnih zvaničnika da će takva nadlijetanja omogućiti zvaničnoj Moskvi da prikuplja obavještajne podatke o Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusija i Sjedinjene Američke Države su potpisnice međunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo”, koji dopušta nenaoružane osmatračke letove iznad čitave teritorije sve 34 zemlje potpisnice, u cilju transparentnosti o vojnoj aktivnosti i praćenju poštivanja sporazuma o nenaoružanju i drugih sporazuma, prenosi AP.

Viši američki obavještajni i vojni zvaničnici, međutim, strahuju da će Rusija iskoristiti tehnološki napredak da prekrši duh sporazuma.

Visoke tenzije

Rusija će danas zatražiti od Komsije za konsultacije povodom sporazuma “Otvoreno nebo”, sa sjedištem u Beču, da joj se dozvole letovi aviona opremljenog najmodernijim senzorima iznad SAD-a, rekao je jedan anonimni član osoblja američkog Kongresa.

Taj zahtjev zvanične Moskve će natjerati administraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame da odluči hoće li će dopustiti Rusiji da koristi sofisticiranu opremu na svojim osmatračkim avionima baš u vrijeme kad Moskva, prema navodima iz izvještaja State Departmenta, ne ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma “Otvoreno nebo”.

Pored toga, u odnosima između Rusije i SAD-a su tenzije trenutno veoma visoke usljed ruske aktivnosti u Ukrajini i Siriji.

Izvor: Agencije