Njemačka odobrila špijuniranje kompjutera

Pomoću ovog programa moći će se pratiti razgovori na internetu i to prije nego se oni šifriraju (EPA)

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je upotrebu kompjuterskog programa, ‘saveznog trojanca’, koji bi trebao poslužiti za pretraživanje kompjutera osumnjičenih osoba na daljinu.

“Ovaj program nam otvara mogućnost istrage tamo gdje dosada to nije bilo moguće”, stoji u saopćenju ministarstva.

Jedan glasnogovornik ministarstva je objasnio kako su dugotrajna tehnička ispitivanja ovog programa obavljena te da je svoju saglasnost dala i savezna komesarka za zaštitu podataka Andrea Vosshoff.

Pomoću programa, tzv. trojanskog konja ili trojanca, istražne službe će biti u stanju ulaziti putem interneta u kompjutete osumnjičenih osoba te pretraživati podatke, ali i pratiti razgovore na internetu i to prije nego se oni šifriraju.

Odluka Ustavnog suda

Priprema ovog programa, kojeg je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) razvio u prvom redu za borbu protiv terorizma, trajala je dugo zbog toga što je njemački Ustavni sud 2008. godine upotrebu ‘saveznog trojanca’ ograničio brojnim uvjetima.

Program se, kako je odlučio Ustavni sud, smije upotrijebiti samo u slučaju direktne opasnosti po “zdravlje, život ili slobodu” pojedinca.

Opozicijska stranka Zeleni, koja se najviše protivila puštanju ‘saveznog trojanca’ u upotrebu je i dalje skeptična u slučaju primjene ovog programa.

“Dosadašnji programi nisu bili u stanju održati visoke kriterije koje je zadao Ustavni sud”, komentirao je puštanje programa u upotrebu potpredsjednik zastupničkog kluba stranke Zeleni Konstantin von Notz.  

Izvor: Agencije