Assad raspisao parlamentarne izbore u Siriji

Posljednji parlamentarni izbori u Siriji su bili 2012. godine (Al Jazeera)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad raspisao je parlamentarne izbore za 13. april.

U Siriji se svake četvrte godine održavaju parlamentarni izbori, a posljednji su bili 2012. godine, javio je Reuters, pozivajući se na saopćenje Predsjedništva.

SAD i Rusija su postigle dogovor o primirju u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu, a navodi se da se primirje ne odnosi na grupe Islamska država Irak i Levant i Front al-Nusra, ogranak Al-Kaide.

Vlada mora raditi za narod

U prvoj reakciji, sirijska opozicija objavila je da neće prihvatiti dogovor bez jasnih međunarodnih garancija.

“Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut danas oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju”, istakao je američki državni sekretar John Kerry u saopćenju.

Naveo je da će pomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

“Ako se implementira i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda”, rekao je Kerry.

State Department je saopćio da je objavljeno zajedničko saopćenje s Rusijom u vezi sa uvjetima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara.

Rusko bombardovanje Sirije

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje petu godina.

Krajem septembra 2015. godine ruski avioni počeli su sa bombardiranjem više sirijskih gradova.

Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji grupe ISIL, često žrtve ovih napada bivaju sirijski civili.

Također, tokom ovih napada često bivaju uništeni vojni štabovi kao i centri za obuku sirijske opozicije koji se nalaze u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada