Iranski filmovi preplavili Berlinale

Prije pet godina, iranski film osvojio je glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Berlinu. Ove godine, na Berlinaleu se prikazuje nekoliko filmova iz te zemlje. Dio su novog talasa čiji je cilj svijetu pokazati kakav je život u Iranu.

Mladost provode iza rešetaka. Društvo ih je zaboravilo. Tinejdžerke u iranskom dokumentarnom filmu Snovi bez zvijezda, koji se u Berlinu prvi put prikazuje međunarodnoj publici, počinile su teške zločine.

Režiser kaže da je tragično to što bi mnoge od njih radije ostale u zatvoru nego se vratile svojim porodicama.

“Ako drugim ljudima pokažemo njihovu bol, snove i ono o čemu razmišljaju, mislim da time možemo pokušati riješiti probleme koje imamo sa djecom i stvoriti bolji svijet“, kazao je režiser Mehrdad Oskouei.

Socijalna nepravda i ulične bande

Drugi iranski film koji se prikazuje u Berlinu zasnovan je na istinitim događajima.

Lantouri je ime ulične bande iz Teherana, odgovorne za brojne otmice.

Istražujući zašto se mladići okreću kriminalu, režiser Reza Dormishian prikazuje socijalnu nepravdu.

“Godine 2015. Zlatni medvjed za najbolji film dodijeljen je iranskom filmu Taksi Jafara Panahija. Ove godine tu su četiri iranska i dva filma čiji su autori Iranci koji žive izvan svoje zemlje – znak da iranski film dobija na značaju i raznolikosti“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nadim Baba.

Kritičar Babak Ghafooriazar smatra da je Zlatni medvjed koji je 2011. Asghar Farhadi dobio za Razdvajanje bio prekretnica za iranske režisere.

“Mnogi iranski filmovi pokušavaju ga pratiti. Režiseri pokušavaju snimiti napete filmove u kojima će prikazati život modernih Iranaca, uglavnom u velikim gradovima, pripadnika srednje klase i kako preživljavaju u teškoj ekonomskoj situaciji“, zaključio je filmski kritičar Babak Ghafooriazar.

Bilo da je riječ o dokumentarnim ili igranim filmovima, svi oni pružaju rijetki uvid u složenost života u Iranu.

Izvor: Al Jazeera