Turska pokrenula novi artiljerijski napad na Kurde u Siriji

Turska vojska je danas, drugi dan zaredom, granatirala položaje kurdskih boraca na sjeveru Sirije, pri čemu su poginula dvojica boraca, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Washington je zatražio od Ankare prekid granatiranja.

Turska je u subotu zahtijevala od kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) da se povuku sa područja koja su posljednjih dana zauzeli u sirijskoj sjevernoj provinciji Halep, prenio je Reuters.

Turska vojska danas je gađala zračnu vojnu bazu i druge lokacije koje su kurdski borci zauzeli od sirijskih pobunjenika.

Najmanje 29 pripadnika kurdske organizacije PYD (Partije demokratskog jedinstva), poginulo je u artiljerijskim napadima turskih snaga na sirijski distrikt Azaz na sjevernoj periferiji Halepa.

Komandant turkmenskih pobunjeničkih grupa na sjeveru Sirije Zakariyya Karsli je za agenciju Anadolija kazao da turske snage iz pograničnog pojasa od subote granatiraju položaje PYD-a u Azazu i da je do sada ubijeno najmanje 29 njihovih boraca.

Karsli je kazao da je deset boraca PYD ubijeno u mjestu Minnigh, 12 u Maranasu, a sedam u mjestu Maryamin.

Važno područje

S tursko-sirijske granice izvještava Zeina Khodr, reporterka Al Jazeere.

“Turske vlasti jasno su istakle da neće tolerirati širenje teritorije pod kontrolom Kurda. Oni su, naime, iskoristili ofanzivu vladinih snaga i ruske zračne udare protiv opozicije. Kurdi su zauzeli neke gradove koji su ranije bili pod kontrolom sirijske opozicije. Turske vlasti kažu kako je to neprihvatljivo i da se oni moraju vratiti na prethodne položaje. S druge strane, Kurdi ne samo da se ne namjeravaju povući, nego ističu kako će nastaviti napredovati, jer žele doprijeti do teritorija pod kontrolom ISIL-a i boriti se s njima. Situacija na terenu je izuzetno komplicirana. Snage sirijskih Kurda za Tursku su teroristi, dok ih SAD smatra saveznicima u borbi protiv ISIL-a”, izvještava Khodr.

Al Jazeerina reporterka napominje da je sjeverni dio Sirije strateški izuzetno važno područje.

“Sirijska vojska nastoji izbiti na granicu s Turskom i time presjeći logističke veze snaga opozicije. Kurdi žele kontrolirati taj dio Sirije kako bi se spojili s drugim teritorijama pod svojom kontrolom. Istovremeno, Turska želi spriječiti kreiranje kurdske države na svojoj granici”, zaključuje Khodr.

Osuda i apel

Sirijska vlada osudila je tursko granatiranje kurdskih snaga na sjeveru Sirije i pozvala Ujedinjene narode da djeluju, prenijeli su sirijski državni mediji.

Izvor: YouTube / Hawar Turkce

“Ministarstvo vanjskih poslova oštro osuđuje ponovljene turske zločine i napade na sirijski narod i teritorijalni integritet Sirije”, prenijela je agencija SANA, navodi AFP.

Ministarstvo je pozvalo Vijeće sigurnosti UN-a da “okonča zločine turskog režima”, dodaje sirijska agencija.

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby također je pozvao YPG ne koristi “konfuznu situaciju” kako bi zauzimao nove teritorije.

Kirby je kazao da ISIL, čiji se borci nalaze istočno od Azaza, ugrožava i Tursku i YPG.

“Mi i dalje potičemo sve strane da se fokusiraju na tu zajedničku prijetnju, koja se još nije smirila”, rekao je on.

‘Dalje od Azaza’

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu izjavio je prethodne noći kako se kurdske snage momentalno moraju povući iz okoline Azaza u Siriji.

“YPG [Jedinica za zaštitu naroda] momentalno da se udalji od Azaza i da mu se ne približava”, rekao je turski premijer.

Podsjetio je kako snage organizacije koja je ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) u Siriji ne smiju ugrožavati slobodni koridor nedaleko od tursko-sirijske granice niti činiti korake ka upotrebi aerodroma Minnigh protiv Turske ili protiv opozicije.

Davutoglu je podsjetio da je zabrinutost zbog događanja u tom području prenio u telefonskom razgovoru s zamjenikom američkog predsjednika Joe Bidenom, izvijestila je agencija Anadolija.

Partija demokratskog jedinstva (PYD) u svojim namjerama predstavlja prijetnju po sigurnost pograničnog prostora između Turske i Sirije tako da će, kako je kazao, potrebne mjere biti preduzete.

Premijer Turske kazao je da su turske oružane snage uzvratile vatru upućenu sa položaja terorističke organizacije PYD, ogranka terorističke organizacije PKK u Siriji, potvrdili su vojni izvori

Turske oružane snage granatirale su položaje boraca PYD u Maranasu nedaleko od Halepa u Siriji, nakon što su oni granatirali područje oko baze Akcabaglar u Turskoj. Turska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom u skladu sa pravilima o angažmanu, navodi turska agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada