Obama Putinu: Prekinite napade na opoziciju

Obojica državnika su pozitivno ocijenila rezultate pregovora o Siriji (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od ruskog kolege Vladimira Putina da obustavi zračne napade protiv opozicionih snaga u Siriji, saopćila je danas Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru sa Putinom u subotu, Obama je istakao važnost što bržeg dopremanja humanitarne pomoći u opkoljena područja u Siriji, prenio je AFP.

Obama je istakao da je važno da sada Rusija ima konstruktivnu ulogu i prekine zračnu kampanju protiv opozicionih snaga u Siriji, naveo je AP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Barack Obama razgovarali su telefonom o pronalaženju diplomatskog rješenja u Siriji i o stanju na istoku Ukrajine, saopćio je Kremlj.

U saopćenju se navodi da se razgovor održao na inicijativu zvaničnog Washingtona, prenosi Anadolija.

“Obojica državnika su pozitivno ocijenila rezultate pregovora o Siriji, održanih 11. i 12. februara u Minhenu, i podržala napore da se primijeni prekid vatre”, navodi se u današnjem saopćenju Kremlja.

Zajednički front protiv terorizma

Oni su se tokom zajedničkog telefonskog razgovora dogovorili da će intenzivirati diplomatsku i drugu saradnju na primjeni Sporazuma o Siriji postignutog u Minhenu.

Putin je u razgovoru sa Obamom također naglasio važnost stvaranja zajedničkog fronta protiv terorizma i ukazao na neophodnost postojanja bliskih radnih kontakat između Pentagona i ruskog Ministarstva odbrane.

U saopćenju se navodi i da je ruski predsjednik izrazio nadu da će zvanični Kijev poduzeti praktične korake u ispunjenju svojih obaveza preuzetih mirovnim sporazumom iz Minska, koji predviđa prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Sirijske vladine snage su jučer, uz zračnu podršku ruskih snaga, osvojile selo na iznad grada Halepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su prije nekoliko dana objavili plan da se u Siriji u narednih sedmicu dana obustave neprijateljstva, ali se ne zna da li će se toga držati zaraćene strane na terenu.

Pobunjeničke grupe su saopćile u Siriji neće obustaviti borbu jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik Vladinih snaga, prestati s bombardiranjem.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak za obustavom neprijateljstava u roku od sedam dana.

Najmanje 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011. godine, procijenila je krajem januara jedna sirijska humanitarna organizacija.

Washington je nedavno optužio Moskvu da je svojim bombardiranjem “djelomično” minirala neizravne međusirijske pregovore koji jedva da su počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

Izvor: Agencije