Poljska će se pridružiti borbi protiv ISIL-a

Poljska želi pojačati prisustvo na Bliskom istoku u nastojanju da saveznike uvjeri da snage NATO-a pomaknu prema istoku (EPA)

Poljska će se pridružiti borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), objavio je poljski ministar odbrane Antoni Macierewicz.

Međutim, on je dao do znanja da će nivo poljskog angažmana zavisiti od odgovora NATO-a na “obnovljenu agresivnost Rusije” na istočnom boku tog saveza.

Macierewiczova izjava nakon sastanka s američkim ministrom odbrane Ashom Carterom u Briselu potvrđuje prijašnje informacije da Poljska želi pojačati prisustvo na Bliskom istoku u nastojanju da saveznike uvjeri da snage NATO-a pomaknu prema istoku, pišu agencije.

Zabrinutost zbog Rusije

“Poljska se pridružila aktivnostima, koje su sad ključne, na južnom NATO-ovom boku”, rekao je Macierewicz novinarima.

“Što se tiče pojedinosti, nastavit ćemo o tome raspravljati, pogotovo sa pozicije šireg konteksta NATO-ove situacije, uz nadu da će i SAD i NATO u cjelini podržati Poljsku i druge zemlje na istočnom boku svojim trajnim prisustvom”, dodao je.

Zabrinuta zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krima 2014. i podrške oružanim separatistima na istoku Ukrajine, Poljska se nada da će se na samitu NATO-a u julu u Varšavi dogovoriti odluka o slanju novih snaga u bivše komunističke istočnoevropske zemlje.

Izvor: Agencije