Video: Assadove snage ušle u stari dio Halepa

Sirijska vojska i savezničke milicije ušle su u dijelove Starog grada Halepa, koji su pod kontrolom pobunjenika, a Vladine snage objavile su snimak dronom nekoliko naselja. 

Vođe sirijskih pobunjenika rekle su da nikad neće napustiti ovaj grad nakon što su se pojavili navodi da se diplomati iz SAD-a i Rusije pripremaju razgovarati o predaji i evakuaciji pobunjenika s ove teritorije, koju su držali godinama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će razgovori sa SAD-om o povlačenju pobunjenika početi najranije u srijedu u Ženevi.

Međutim, izvori upoznati s ovim planovima rekli su za Reuters da se u švicarskom gradu ove sedmice neće desiti nikakvi pregovori.

Najmanje 80.000 ljudi napustilo je istočni dio Halepa otkad je sirijska vojska polovinom novembra počela operaciju osvajanja tog grada, koji se djelomično nalazi pod kontrolom pobunjenika, saopćila je u srijedu Sirijska opservatorija za ljudska prava.

SOHR navodi da su u tu brojku uračunati i civili koji su potražili utočište u zapadnom dijelu grada, koji je pod kontrolom Vladinih snaga.

Prije početka operacije procjene su bile da se u istočnom dijelu grada nalazi 250.000 ljudi, navodi AFP.

Preuzimanje potpune kontrole nad Halepom, najmnogoljudnijim sirijskim gradom prije rata, bilo bi velika pobjeda predsjednika Bashara al-Assada, piše Reuters.

Rusko Ministarstvo odbrane u srijedu je saopćilo da je savjetnik ruske vojske poginuo u artiljerijskom napadu sirijskih pobunjenika u Halepu.

Ruske agencije navele su da je poginuo pukovnik Ruslan Galicki.

Galicki je bio u grupi savjetnika angažiranih u Siriji, javile su agencije, ne navodeći detalje.

Izvor: Agencije