Opozicija protestirala širom Sirije

Brojne demonstracije održane su u sirijskim pokrajinama Idlib, Damask i Halep pod sloganom “Revolucija nas okuplja”, a okupljeni građani tražili su rušenje režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ujedinjenje naoružanih opozicionih frakcija, javlja dopisnik Al Jazeere.

Protesti su održani prvog dana rusko-turskog primirja dogovorenog u četvrtak.

Na protestima u Idlibu učesnici su iznijeli osnovne zahtjeve sirijske revolucije, prvenstveno obaranje sirijskog režima bilo kojim sredstvima – političkim ili vojnim.

Okupljeni u Idlibu tražili su suđenje za ratne zločine članovima sirijske vlasti, koje smatraju odgovornim za ubistvo i torturu stotina hiljada Sirijaca.

Protesti su na poziv opozicije održani i širom oblasti Damask.

Demografska slika

Dopisnik Al Jazeere rekao je da su demonstranti iskoristili primirje kako bi izašli na proteste širom Sirije s obzirom na to da avioni nisu nadlijetali gradove koji su pod kontrolom naoružane opozicije.

Protesti su održani i u zapadnom dijelu pokrajine Halep, gdje su na masovnom okupljanju u gradu Ataribu demonstranti tražili povratak raseljenih i zaustavljanje demografskih promjena koje Iran vrši u okolini Damaska.

U gradu Azazu u pokrajini Halep demonstranti su najavili nastavak mirnih protesta i istakli svoju privrženost prekidu vatre.

Protesti su počeli nakon džume, molitve petkom, a održani su, između ostalog, i u kampovima za raseljene u blizini granice s Turskom.

Izvor: Al Jazeera