Ukrajina uklonila 1.320 Lenjinovih kipova

Odnosi između Ukrajine i Rusije posljednjih godina pali su na nizak nivo (EPA)

Ukrajina je prošle godine uklonila 1.320 kipova Vladimira Iljiča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje. 

Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. I grad Dnjipropetrovsk preimenovan je u Dnjipro.

Moskovska avenija u Kijevu preimenovana je u počast Stepana Bandere, nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog saveza na kraju Drugog svjetskog rata, koga su, međutim, mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom.

Aneksija Krima

Odnosi između Ukrajine i Rusije posljednjih godina pali su na nizak nivo nakon što je Kijev zbacio ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u jeku masovnih protesta u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i odakle se pruža velika podrška proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Janukovič je svrgnut u februaru 2014. godine. U sukobima s proruskim separatistima na istoku zemlje poginulo je više od 9.600 osoba.

Nakon bijega iz Kijeva Janukoviča je svrgnuo Ukrajinski parlament i on je u Ukrajini optužen za masovna ubistva, prisvajanje vlasti i pljačku državne imovine.

I dalje u egzilu u Rusiji, Janukovič je više puta izrazio želju da se vrati u Ukrajinu, ali tamo nema nikakvu političku podršku.

Izvor: Agencije