Pobunjenici, uz pomoć Turske, ubili 68 pripadnika ISIL-a

Ministar odbrane Turske Fikri Isik u petak je rekao kako je područje kod bolnice, koje je ISIL koristio kao komandni centar i skladište municije, „očišćeno od militanata“, što je veliki uspjeh pobunjenika (AP)

Sirijski pobunjenici, potpomognuti turskim ratnim avionima, ubili su 68 pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije tokom protekle noći, objavila je u subotu agencija Reuters pozivajući se na tursku vojsku, te dodaje kako se nastavljaju žestoke borbe u okolini grada al-Bab.

Pobunjenici, koji imaju podršku turskih jedinica, uspostavili su opsadu grada koji je u rukama ISIL-a i takvo je stanje sedmicama koliko traje Operacija Štit Eufrata koju je pokrenula Turska prije skoro četiri mjeseca kako bi odagnala ISIL i kurdske borce od svoje granice sa Sirijom.

Borbe u blizini al-Baba su eskalirale ove sedmice, određeni broj turskih vojnika i 138 pripadnika ISIL-a je poginulo u srijedu, što je najsmrtonosniji dan od početka turske operacije u Siriji.

U saopćenju vojske Turske se navodi kako je „68 militanata ISIL-a neutralizirano“ tokom borbi i zračnih udara kod al-Baba od petka navečer.

Veliki broj meta udara

Dodaje se kako je 141 meta ISIL-a pogođena tokom napada, kako je uništen jedan vojni štab, kao i da su dva pobunjenika poginula, a jedan je ranjen.

Ministar odbrane Turske Fikri Isik u petak je rekao kako je područje kod bolnice, koje je ISIL koristio kao komandni centar i skladište municije, „očišćeno od militanata“, što je veliki uspjeh pobunjenika.

Isik, koji je govorio u provinciji Kocaeli nedaleko od Istanbula, dodao je kako vlasti imaju informacije da su ISIL-ovci zarobili tri turska vojnika, ali više informacija treba biti potvrđeno.

U četvrtak je ISIL u Siriji objavio videosnimak na kojem se navodno prikazuju dva turska vojnika koji su živi zapaljeni.

Izvor: Agencije